À demain

À demain schreef ik gisteren en demain is aujourd’hui, vandaag dus. Dan is het weer een nieuwe dag. Kort rapport van gisteravond; het was heel erg spannend en het ging langs het randje. Er was bijna niets meer nodig om over het randje te gaan en u snapt dan wat ik bedoel. Reces en later meer.

Morgen begint de Tour de France, Wimbledon is bezig en in Brazilië spelen een aantal landen om de Federationscup. Nu is het een jubileumjaar voor de Tour, morgen gaat de 100e van start waarmee gefeliciteerd Frankrijk. Ondanks alle schandalen, en misschien wel daarom juist kijk ik er altijd graag naar. We blijven er niet voor thuis maar als het even kan wordt het gevolgd en tegenwoordig is dat geen probleem meer. Met de eipad en alle aansluitingen in huis een makkie. Waarom kijken naar een zo bezoedelde sport? Het blijft toch heroïsch, met of zonder en vooral de bergritten hebben altijd mijn warme belangstelling. Ook vanwege de prestaties maar vooral vanwege de coulissen, het prachtige berglandschap wat achter hun langs trekt. Zij moeten er doorfietsen dus hun perspectief zal heel anders zijn dan het mijne maar u snapt wat ik bedoel. De Franse tv is zo goochem hiervan veel in beeld te brengen, ik geniet daarvan, meer dan de overdreven vele beelden van alle landhuizen en kastelen die we te zien krijgen. Elk voordeel heeft zijn nadeel en daarin heeft ie gelijk, onze voetbalkunstenaar en taalvirtuoos ( op zijn manier dan) uit Barcelona. dezelfde initialen als Julius Caesar of Jezus Christus. Toeval of niet, ik weet het niet of het hem ooit gevraagd is, vast wel maar ik ken het antwoord niet.

De Fransen doen het dus goed, en de Tour is de 100e die gehouden wordt. Logisch dat je dan alles even anders doet en direct begint met een lange etappe in plaats van een mooie korte proloog tijdrit. Dat je start op Corsica is mooi maar doe het dan goed. Nooit een succesvolle formule veranderen, dat is veranderen om het veranderen. Nooit meer doen Christian Prudhomme, baas van de Tour, wees ook baas als het moet, had njet, no, non, nee, nein gegeven. Maar ja, volger als ik ben kijk ik evengoed uit naar de eerste bergetappe. Zondag is de eerste en die moet mijn aandacht delen met de Formule 1 in Engeland. Zien wie het pleit gaat winnen Tour of F1.