Appel

s Werelds grootste ( in ieder geval meest waardevolle) bedrijf heet zo, zowel de naam van het bedrijf als haar producten zijn een wonder van eenvoud voor de gebruiker. Je hebt alleen het gekochte apparaat nodig om er je personal assitant van te maken. Je kan het bijna niet verzinnen of er is wel een app. voor te vinden. Hele mooie ook, soms gratis ( hoe is het mogelijk) en soms hele dure.
Appel, onvervalst Usa maar het zou me ook niet verbazen als Appel opeens Nederlands is. Dat schijnt zo te zijn met een bedrijf die ik hier voor het gemak die grote Zweedse kruidenier noem. Heeft het bedrijf naar Nederland laten verhuizen. Nou het postadres dan, de rest blijft in Zweden, denk ik. Jawel, Nederland is fiscaal zo enorm gunstig geworden dat bedrijven zich “hier” gaan vestigen.
Wat worden we (Nederland) wijzer van? Vooralsnog niets en op den duur weet je nooit natuurlijk, niemand kent de waarheid van morgen, behalve als je vlakbij de tijdlijn woont.
Appel kan dus zo maar een Nederlands bedrijf worden, als de voorwaarden maar gunstig genoeg zijn. Worden we er blij van? Behalve dat het de Staat bijna geen geld oplevert ( vermoed ik) moet ik steeds meer denken aan die zwartspaarders en soms wat meer louche bedrijven. Die hebben een rekening in Liechtenstein, Luxemburg, Zwitserland of de Bahama’s, de Kaaimaneilanden etc.
In dat rijtje staan we nu, als Europees belastingparadijs tussen de Bahama’s, de Cayman Islands, Anguilla, Antigua, Dominicaanse republiek, Grenada, Barbados, St. Vincent en Bermuda. We worden de subtropische Delta van Europa.
Appel is meer dan welkom als ze voor het, wellicht, nieuwe Homeland, nieuwe ( en dus goedkopere) prijzen toerekenen aan de inwoners van het nieuw geboren belastingparadijs ( we blijven tenslotte wel Nederlanders).
Een nieuwe regering moet dat maar regelen, wel lekker goedkoop belastingklimaat maar dan wel hieraan gerelateerde prijzen voor de consumentenartikelen.
De nieuwe regering moet dat maar eens regelen, wat mij betreft te beginnen bij Appel.