Banden

Je hebt van die nieuwe verworvenheden waar je, als je één keer gebruik gemaakt hebt, niet meer zonder kan of wil. Voor mezelf zijn dat wel een aantal dingen, zo zou ik maar ongaarne afstand van mijn eipad en eiphone. Dat zou me heel zwaar vallen, de vingertoppen zijn inmiddels el een halve centimeter afgesleten. Steve Jobs heeft zijn apparaten zo willen uitvinden dat ze altijd met de tien vingers zijn te bedienen. Dat we inmiddels allerlei randapparatuur gebruiken was zeer tegen de zin van de uitvinder, het is nu éénmaal zo dat we dat doen. Dat is als water welke de snelste weg zoekt. U heb ik al eens geïnformeerd over de aanschaf van een pen om de eipad makkelijker te bedienen en waarmee ik nu dit stukje schrijf. Gemak dient de mens zullen we maar denken, Steve dacht er anders over blijkbaar.
Iets anders en de eigenlijke aanleiding van dit stukje is de schijnbaar onmisbare winterbanden die we in november onder de auto laten zetten. Waar we vroeger op zogenaamde radiaalbanden reden, zowel in de zomer als in de winter te gebruiken, zo rijden we nu op zomer- respectievelijk winterbanden.
De eerste set winterbanden die we kochten heeft mijn mening over de noodzaak van winterbanden wel stevig verandert. Toevallig begon het twee dagen na aanschaf en montage van de eerste set te sneeuwen als nooit tevoren. Daar hadden we dus al snel plezier van. Dat ging prima, betere grip, kortere remweg en ja hoor, we kunnen nu niet meer zonder. Ik zal het u nog sterker vertellen; je mag Duitsland niet in als je ze geen winterbanden hebt laten monteren. Nou ja, je mag er wel in maar niet verzekerd als je een ongeluk krijgt. De bandenfabrikanten konden het niet beter geregeld krijgen, nieuwe verworvenheden, nieuwe plichten zal u bedoelen. Met genoegen ben ik desondanks naar de garage gereden en een stel verse winterbanden eronder laten leggen. Toch weer een veilig gevoel maar ze zijn niet heilig en voorzichtig rijden blijft wel het motto.