België

U kent vast dat lied van het Goede Doel; België. Daarin worden een aantal kwaliteiten van landen nogal snel onder de loupe genomen. Zo wordt gezegd dat Duitsland streng is, in Schotland is het te nat, Cuba te zoet, etc. Uiteindelijk komt Henk erop uit dat hij in België wil wonen want in Nederland krijgt hij het te benauwd. Of die bewering nu wel of niet klopt, in het licht van de Europese verkiezingen is het wel aardig na te gaan waar je nu zou moeten willen wonen. In Nederland zijn alleen maar winnaars onder de politieke partijen en hoewel ik Wilders zijn verlies graag gun had het wel iets meer mogen zijn. Weer die peilingen die er naast zitten en de club van Wilders drie zetels toedacht en nu het er toch vier zijn kraait hij victorie. Onbegrijpelijk overigens; victorie kraaien bij verlies terwijl door Europa heen rechts en zeker extreem rechts gewonnen heeft. Overigens kraait ook het CDA victorie, en dat begrijp ik dan wel weer. Die hebben een poos in de hoek gezeten waar de klappen vielen en dat begint zich wat te keren. Overigens heeft het CDA vijf zetels door een lijstverbinding met SGP en CU. Ze hebben minder stemmen maar wel de meeste zetels. In ieder geval 1 meer dan D66 wat maar niet genoeg van zichzelf kan krijgen. Ben benieuwd hoe het daar gaat als de klad erin komt. D66 heeft niet voor het eerst en niet voor het laatst een opleving. Zij hebben al een paar maal voor de vraag van het eigen bestaansrecht gestaan, en terecht wat mij betreft. Het is gewoon neo-liberaal met een democratisch sausje. Als je in de hoek van D66 denkt te horen moet je even nadenken of niet gewoon VVD moet stemmen.

Ook op links is het in Nederland niet veel soeps, mijn Partij houdt net drie zetels doordat ook daar een lijstverbinding met GL was. Ook hier geldt, de SP heeft meer stemmen maar minder zetels. Het geeft te denken maar goed, zo zijn onze democratische spelregels. Internationaal zijn het de Euro-sceptische partijen die hebben gewonnen, zo wordt gezegd. Daarmee wordt voor het grootste deel bedoelt dat rechts en nationalistisch , en dan vooral extreem rechts heeft gewonnen. In Groot-Britannië en Frankrijk zijn bedenkelijke stromingen bezig. Dat is meer dan een Warnschuss voor de Europa elite zoals de Frankfurter Allgemeine beweerde. Dit zou moeten betekenen dat de Europa elite zich goed moet bedenken dat het voor mensen blijkbaar andere betekenissen heeft. Zich onbehagelijk voelt bij Europa, en waarom. In het najaar van 2013 werd met een beetje druk de begroting van de EU goedgekeurd. Deze begroting werd met drie% verhoogd en leg dat nu maar eens uit. Alle goede argumenten ten spijt geeft het een beeld weer van verspilling. Waar, als voorbeeld maar even, in Nederland koste wat kost ( en bedankt nog Jan Kees de Jager) werd aangestuurd op een minder tekort dan 3%, met alle gevolgen van dien. Over die gevolgen leest u elke dag in de krant en ik zeg niet dat het moet maar ik zie wat dat, niet alleen in Nederland, doet met het draagvlak voor Europa.

Maar waar gaan we wonen dan? Henk stond in dubio over België. Het land waar de nationalisten een overwinning hebben gehaald; de Vlaams nationalisten dan. In Polen ging het te goed volgens Henk; nou daar wint rechts met twee partijen die dan goed zijn voor zo’n 65%. Nee Henk, kan wat mij betreft, beter zijn mening over Duitsland herzien. Streng weet ik niet maar wel redelijk links. De Drie partijen op links in Duitsland zijn samen goed voor bijna de helft van de kiezers. Dat kan dus ook Diederik.