Boodschappen doen

Je hebt er enorme fans van en je hebt mensen die het echt haten, alle mogelijke moeite doen om vooral maar niet te hoeven.
Boodschappen, shoppen, het is zelden aan mij besteedt maar het moet wel. Alleen al voor de dagelijkse boodschappen,dat is nu zo maar eigenlijk altijd al. Zolang we bij elkaar zijn doe ik vrijwel exclusief de boodschappen, dat komt vooral door de komst van de eerste auto in 1980. Het werd toen een stuk eenvoudiger om de boodschappen binnen te halen. Deden we daarvoor vooral lopend, met tassen, de boodschappen. Nu, door de komst van de eerste auto, konden de boodschappen ingeladen worden en wegwezen. Vooral met de kratten bier uitermate handig en die ik heb in mijn dagen wel behoorlijk in handen gehad. Vlot geleegd en soms na drie dagen weer retour naar de winkel voor een nieuwe vulling, nu dus met de auto. Dat boodschappen doen is dus niet meer anders geworden, ik had altijd de auto en dus de eerstaangewezene om de boodschappen te halen. Later deden de kinderen wel wat kleine boodschappen, maar de voorrraden met de auto. Die eerste auto hebben we veel plezier van gehad. Het was een oud Fordje, niet die van het liedje maar een Ford Escort die wat gehavend was door lichte aanrijdinkjes met hekjes, paaltjes, etc.
Door wat op te lappen en met hulp van pa, een nieuwe gril, bumper en motorisch na laten kijken. Totale kosten van de aanschaf en reparatie’s ongeveer 550 Gulden, dat was ook toen al geen geld. Meer dan anderhalf jaar mee gereden met het ding. Apk was nog net niet verplicht dusen er veel wrakken van de weg, na de invoering van de APK in 1982 (?) moest je eerst met een stikkertje op de nummerplaat rondrijden ten teken dat je auto gekeurd was.
Nu waren op het Fordje vier verschillende autobanden gemonteerd. Om de haverklap lek, heel vervelend maar je leert er snel van. Hoe je een autoband ( het wiel bedoel ik eigenlijk maar u weet wat ik bedoel) moet verwisselen maar vooral dat je je moet redden als er geen hulp in de buurt is. Geen mobiele telefoon uiteraard in die tijd.
In die periode de roemruchte wijk Klarendal in het Arnhemse ontdekt waar nog wat van die autoslopers zaten in de woonwijk, kun je nu niet meer bedenken. Bij die autoslopers een aantal keren “nieuwe banden”gehaald en erop laten leggen door de heren aldaar. Het was vaak wel lachen, ook als ik eraan terug denk en erg behulpzaam ook met goedkope oplossingen. Uiteindelijk, na de zoveelste lekke band, vier nieuwe banden eronder laten zetten en dat was het eind van de gang naar de sloop. Boodschappen dus, toen bij de sloper, nu naar de winkel, dat ga ik doen. Dagelijkse boodschappen, ach ja, moet gebeuren.