Recept van © Omroep Gelderland
De belangrijkste ingrediënten voor een brood zijn:
500 gram bloem (of meel)
10 gram zout
7 gram droge gist
320 milliliter water
In plaats van gewone bloem kun je ook speltbloem of – meel gebruiken. Dankzij bloem wordt brood licht. Als je meer meel gebruikt, wordt brood steviger en robuuster. Je kunt bloem en meel combineren om zo jouw ideale brood te bakken, als het totaal maar op 500 gram komt. Wil je brood met meer zaden en pitten? Dan kun je deze zelf toevoegen in het meel.
Een kilo bloem of meel kost tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout heb je voor 0,35 tot 0,56 euro. Een pakje gist kost tussen 0,40 en 0,59 euro. Dit betekent dat je al voor 47 cent zelf een heel brood kunt bakken.
Dit heb je nodig
Een oven, een grote kom, bakpapier en vershoudfolie
Een keukenmachine, ovenvast bakje, plantenspuit en bakvorm zijn ook handig.
Stap 1
Zorg ervoor dat je alle ingrediënten goed afweegt.
Stap 2
Meng de gist met het lauwwarm water.
Stap 3
Mix vervolgens het zout en de bloem. Dat gaat het beste met een keukenmachine, maar als je veel vertrouwen in je eigen kunnen hebt, mag je ook met een garde en je eigen handen aan de slag.
Stap 4
Gooi de gist en het water bij het zout en de bloem. Laat het een paar minuten mixen zodat het één mooi geheel wordt.
Stap 5
Dan ga je met je handen verder. Strooi wat bloem op een vlak oppervlakte, bijvoorbeeld een tafel of het aanrecht. Ga er dan vanuit dat je zeker een kwartier moet kneden. In ieder geval tot het deeg mooi elastisch is.
Stap 6
Kneed het deeg tot een bal en leg die in een kom die een beetje ingevet is met olie. Maak een theedoek ietwat vochtig en leg deze over de kom, al werkt gewone vershoudfolie ook. Laat het deeg een uurtje rijzen op een warme plek. De ideale temperatuur is tussen 27 en 35 graden, dus bijvoorbeeld voor de verwarming of in een oven die je op die temperatuur instelt.
Stap 7
Is de bal deeg twee keer zo groot geworden? Dan is het rijzen klaar. Haal het uit de kom en druk het voorzichtig in elkaar met je vingertoppen. Kneed het nog een beetje. Maak er een ovale vorm van en vouw de uiteinden naar binnen. Dan rol je het geheel op.
Stap 8
Stop het deeg nu in een broodbakvorm. Heb je die niet? Dan werkt een bakplaat met bakpapier ook. Alleen moet het deeg dan wel in de vorm van een bal gekneed zijn en niet gerold. Doe er wat folie over en laat het deeg nog een half uurtje tot een uur rijzen.
Stap 9
Verwarm de oven op 200 graden. Kerf met een mes wat strepen op het brood. Spray met een plantenspuit wat water boven op het brood of sprenkel er een klein beetje water met je handen op. Zet een ovenvast bakje water in de oven. Zet het brood erbij en bak je brood in 35 tot 40 minuten gaar. Door het water krijgt het brood een mooie korst en droogt het niet uit.
Stap 10
Geniet van je eigen gebakken brood! Krijg je het niet in een keer op? Vries het dan in. Wil je een broodje voor bij de borrel? Voeg dan wat kaas, olijven of uitjes aan het deeg toe.
© Omroep Gelderland