Curly

Alexander Curly is dood, bekend voor de veertig plussers onder u. In het bericht dat hij was overleden stond dat hij zich had terug getrokken op Ibiza.
Ten eerste wist ik niet dat je op Ibiza je kon terugtrekken want toch het feesteiland dacht ik met mijn beperkte kennis van feesteilanden. Ten tweede wist ik niet dat je van 2 of 3 hitjes in Nederland ( misschien ook Duitsland?) kan gaan leven op Ibiza, dat geeft toch te denken. Leverden die hitjes vroeger zoveel op dat een vroeg rentenierschap mogelijk werd.

Daar zouden ze eens een parlementaire enquête naar moeten doen. Prijzen en hoe ze tot stand komen, de economen onder u zullen zeggen dat is een kwestie van vraag en aanbod. Dat is echter een te simpele stelling want als de een leverancier zegt dat er tekorten zijn en dus de prijs hoger wordt moet u wel weer een andere vinden die dat weerlegt. Als de leveranciers in een gesloten markt produceren ( onder auspiciën van Buma/Stemra weet je helemaal niet of er tekorten of overschotten zijn, die worden dan afgeschermd. Met ander woorden, de markt is aan vele invloeden onderhevig en je kan er soms geen wijs uit worden welke. Moet u ook lachen als de koffie weer duurder wordt vanwege de misoogsten van de koffieboeren, en als de president van Verweggistan een scheet laat, de olieprijs weer skyhigh is. Dat brengt me op de rol van de overheid bij prijzen.

Zo was en is de prijs van sigaretten, welke ik overigens al 8 maanden niet meer koop, nooit onderhevig geweest aan aan marktprijzen, om maar eens een voorbeeld te geven. De prijs van in dit geval tabak wel natuurlijk maar dat merk je niet als je aan de pomp een pakje afrekent.
Dus de markt werkt vast wel maar niet altijd in het voordeel van de klant. Dat de klant Koning is en of was geloof ik graag maar de producent was in veel van die gevallen de Keizer.