De Laatste Dag

Het is de laatste dag van het jaar en dat is altijd even een rare dag. Raar omdat het natuurlijk de kalender en de klok zegt dat het een nieuw jaar is, niet omdat het voelt als een nieuwjaar. Dat komt straks pas weer als de dagen langer worden en de zon aan kracht wint. Als de donkere dagen voor Kerst, en die hebben we genoeg gehad, verleden tijd zijn en we naar licht gaan, naar nieuw leven. Dan pas begint het nieuwe jaar. Dat verschilt elk jaar en is dus niet handig in een mooi diagrammetje, rijtje of op een andere manier vast te leggen. Hoeft ook niet, het is maar een constatering. Het nieuwe jaar gaan we in met veel vuurwerk, zo horen we en steeds gevaarlijker. Het andere Klinkertje is er faliekant op tegen, het verstoord de fauna en onze hond ( en andermans honden uiteraard). Nu waren daar gisteren even over aan het praten en de meeste honden die we gehad hebben waren bang voor vuurwerk op tenminste één na. Die ging een rotje, en ander vuurwerk, apporteren als die werd weggegooid. Dat een hond niet bang is voor vuurwerk is mooi ( schotvast heette het in het jargon) maar dat de hond erachteraan gaat is minder fijn. In plaats dat de hond vast moest vanwege angst moest deze vast

vanwege dit gedrag. Ik spreek over een tijd dat honden nog los mochten lopen in de bebouwde kom. Wat zijn er eigenlijk veel geboden en verboden bij gekomen is de eerste gedachte die ik heb maar is dat zo en hoe komt dat dan? In de eerste plaats zijn de mensen verandert, we zijn van een wij samenleving naar een ik samenleving gegaan. Dat was altijd al wel een beetje aanwezig maar de laatste tien, twintig jaar heeft zich dat versneld afgespeeld, die omvorming. We vinden dat een hoop dingen niet kunnen of mogen maar dat geldt vooral voor de ander. Als het jezelf betreft is het anders, jij rijdt verantwoord te hard, jij hebt nooit de muziek te hard aan staan, altijd keurig behalve als het niet uitkomt. Jij mag dat maar als jij haast hebt en de ander houdt zich keurig aan de regels dan is het natuurlijk iets anders. Dan is het opzouten, wegwezen, slak, knuppel en andere woorden van gelijke strekking. Want ja; jij hebt haast dus iedereen aan de kant. Ben jij toevallig degene die geen haast heeft dan is de gene die wel erg hard rijd een aso, rijbewijs afpakken, etc. De schuld ligt voor alles wat fout gaat in de bv Nederland altijd bij de ander. De zelfreflectie is soms ver te zoeken en dat is jammer, hoewel, hoewel er soms wat lichtpuntjes zijn en deze beweging een heel klein beetje op zijn retour lijkt. We anderen soms, ondanks de consequenties, weer aan durven te spreken op onverantwoordelijk gedrag. Niet altijd leuk om te doen, en soms doe ik het ook niet maar wel weer wat meer proberen. Succesvol; nou nee dat niet maar het geeft wel een goed gevoel en eigenlijk moet je soms, naderhand, wel erg lachen om de reacties. En om de motivatie waarom men iets wel of niet doet. Zo kom ik de laatste dag van het jaar een beetje door, beetje peinzen en overdenken.

Het is de laatste dag van het jaar en dus ook de laatste Blog van dit jaar. Zo’n 250 Blogs en Blogjes heb ik weer op u los gelaten en volgend jaar ga ik verder, met u te verblijden, lastig te vallen, te vertellen, mijn mening aan u op te dringen en alle dingen die een Blogger mag doen.

Tot volgend jaar en heb een mooi 2014.