De Tour ( 2 )

Saint Ursanne, mooi stadje in de Jura, de Zwitserse Jura moet ik ter completering zeggen. Het ligt in een westelijke punt van Zwitserland tegen de Franse grens aan, maar is dus Zwitsers. We zijn daar verscheidene malen geweest, hebben wat tijd doorgebracht aan le Doubs, een prachtig riviertje. Zo één die je je voorstelt op een bergschilderij, rustig, mooi gelegen en vlak water. De idylle; zo lijkt het want niets is meer zoals het was.
De rit naar Saint Ursanne was op zich al een belevenis en bij toeval zijn we er ooit terecht gekomen. Nu zie ik op Google Maps ( en dat hadden we toen nog niet) dat er een autobaan ( 100km weg) vanaf Delémont naar Porrentruy is gebouwd en er een afslag Saint Ursanne is. Dat zal de gemiddelde autorijder toch een stief kwartiertje schelen, maar die mist dan de mooie rit over Forêt de Mettembert, de bochten van Les quatre Vents en de rit onder het mooie viaduct door. Niets is zoals het lijkt, het is geen ver weggestopt stadje meer maar het stadje is verbonden met de buitenwereld door een autobaan. Maar je bent er wel lekker snel nu.

Dat lijkt ook wel een eerste behoefte van vakantiegangers; dat als je vakantie hebt; lekker snel willen zijn. Let maar eens op uw landgenoten in het buitenland en zeker in de bergen, altijd haast.
Geen benul van het rijden in de bergen, maar wel met de grote Eiffel de bergpassen over. Red iedereen, vrouwen en kinderen eerst. Iedereen aan de kant, hier kom ik. De bochten van Les quatre Vents zijn niet aan iedereen besteedt, in onze tijd daar bijna een flinke botsing gehad met een Nederlander ( jawel) met een grote sleurhut achter zijn Peugeot 604 geschroefd en de binnenbochten van de passen nemen, want ik heb vast haast ( vakantie nietwaar).
Maar als u in de buurt bent; Saint Ursanne.