Dikke Tam, drie bier

Mijn zus was even op de koffie en dat is altijd van het niveau wervelwind. Voordat je weet dat ze er is, is ze ook alweer weg.We kwamen nu toch even in gesprek over de politieke en persoonlijke toestanden die ons getroffen hebben als een enorme dreun. Om uitdrukking te geven aan haar gevoel over bepaalde mensen die het minder charmant hebben afgewerkt zei ze opeens een uitdrukking die ik al lang niet meer gehoord had. Een uitdrukking die vroeger frequent, ook door mezelf, gebruikt werd als als een uitdrukking van afkeuring en soms van verbazing. Ik moest er wel weer erg om lachen omdat ik deze zolang al niet gehoord had dat ik meer van de verbazing omver rolde, toch weer leuk.

Dikke tam, drie bier, zo ging de uitdrukking en als je goed over nadenkt snap je niet waar deze vandaan komt. Het slaat gewoon nergens op; dikke tam, drie bier. Nu vermoedt ik, maar ik ben er niet zeker van , dat et een uitdrukking is die komt uit de tijd at alle Nederlandse mannen/jongens, op hun achttiende nog een tijdje in dienst moesten. Die hadden veel meer van dat soort uitdrukkingen.

Nu kent u mij een beetje en dan laat zoiets me niet meer los. Eerst maar eens gezocht in het “militaire jargon”; nou daar kwam ik een paar aardige tegen.

Een paar hoor, anders wordt het teveel van het goede;

Vrouwelijke sportinstructeur; een zweetkip

Patat halen; vette bek halen

Aalmoezenier; hemelpiloot,

en zo gaat het maar door.

Goed dikke tam, drie bier komt bij nader onderzoek niet uit het leger, alhoewel dat goed had gekund. Nee het is nog erger; het komt uit de stal van Spaan en Vermeegen die dat ooit gezongen hebben tijdens een carnavalsliedje;

Carnaval di Pisa

nu nog even doorgaan als je kan dan slaan de vlammen uit de pan
Dikke lul, drie bier dan pas heb ik echt plezier
moet ik pissen als een stierDikke lul, drie bier is ons toppunt van vertier
en als ik dan gepist heb nou dan neem ik weer een bier
lekker zuipen lekker zuipen
voordat ‘t uit m’n oren komt na nog een glas of vier moet ik pissen als een stier

Dikke lul, drie bier(etc.)

Verder hebben we het nergens meer over want de tekst is natuurlijk knudde en ik zal het er niet meer over hebben maar wel leuk, toch.