Feestdagen

Mijn enige broer belt; hoe is, hoe gaat het? Ja, eigenlijk wel goed zeg ik tegen hem zonder de waarde ervan goed in te schatten. Het gaat eigenlijk wel goed wil zeggen dat we aan het terugvallen zijn in onze routine. De komende maand, december zal wel een bijzondere worden want voor het eerst zonder pa en ma. Boeken vol kan ik schrijven over hoe wij vroeger, maar ook later met en zonder kinderen, de feestdagen doorkwamen. In een grote roes eigenlijk want het belangrijkste thema bij ons thuis was dat de feestdagen toch vooral een familiemaand was, en gezellig.
Mijn moeder maar vooral mijn vader was een kind van de oorlog en daarmee was de zekerheid van eten belangrijk.

Het vieren van de feestdagen speelde zich vooral rond om het eten. wat eten we eerste Kerstdag en wanneer bakken we de oliebollen, en niet te vergeten de appelbeignets. Dat waren belangrijke vragen voor hem zoals hij in de vroege herfst op strooptocht ging bij de boeren in de omgeving die aardappels verbouwden. Nu ging er een 6 tot 7 mud aardappels door in een winter en dus was het voor een boer een mooie bijverdienste als wij de aardappelen afnamen. Gek genoeg was hij, zodra het op aardappels aankwam niet zo op de centen. Waar anders behoorlijk kritisch op het uitgavenpatroon werd gelet dat ging bij aardappelen minder op, ze moesten vooral goed en lekker zijn. Een kilootje hier en daar gehaald en de keus gemaakt.

Eten was een belangrijk goed want voor zijn, en hun generatie, niet vanzelfsprekend. Dat er iets was en dus was deze maand de uitlaatklep om lekker te eten en het fijn met elkaar te hebben. Leuke dingen te doen en vooral zoveel mogelijk samen te zijn. Dus hoe gaat het? Ja, eigenlijk wel goed maar het wordt nooit meer hetzelfde, dat is zeker. Dus zegt uw schrijver, deze maand wordt mooi gezellig en leuk, zoveel mogelijk samen dingen doen. Lekker eten en drinken en het goede van het leven vieren want het is voorbij voor je het weet. Deze feestmaand bedoel ik dan, gewoon genieten, we hebben het geleerd van ze en aan het eind van het jaar, op weg naar een nieuw jaar zal ik aan ze denken. Hopelijk hebben we het dan leuk en gezellig, ook voor onze kinderen en kleinkinderen en zullen ze later zeggen; het was fijn bij de ouwelui. Hoe gaat het? Het gaat gewoon goed.