Gereguleerde chaos

Het is een druk bestaan zo nu en dan. Je probeert op allerlei invloeden grip te hebben, te houden of te krijgen. Soms gaat dat goed en soms lukt het een stuk minder.

“Chaos theorie is de leer die gaat zoeken naar de logica en systemen in een schijnbaar volledig chaotische wereld. Zelfs de grootste wanorde in het universum is gebonden aan regels. Zodoende is het enkel nodig om deze wetmatigheden van wanorde te gaan vastleggen en onderzoeken“.

Niet door mij bedacht en uitgevonden maar wel in dagen dat het weer eens de spuigaten uitloopt een mooie gedachte. Alles wat chaos lijkt heeft toch nog een zekere wetmatigheid in zich. Schiet je er iets mee op in die situaties? Nou meestal niet maar een andere uitleg die ik voor het gemak maar link aan de chaostheorie is de uitspraak dat het altijd weer 12u wordt. Met andere woorden; rustig blijven en al is de situatie nog zo onoverzichtelijk; het wordt weer 12u; dat is een geruststellende gedachte. Gisteren was zo’n dag die op zich wel kalm leek te gaan verlopen, wel wat druk met afspraken die in elkaar overliepen maar nog net te doen. Een klein steentje in de kalme vijver maakte een kolkende rivier van het eerst zo rustige water. Een, in feite kleine wijziging van het avondprogramma, zorgde bij anderen voor een reactie die direct overging in een mailbombardement, over en weer en heen en weer, die bijna niet meer te volgen was. Eindconclusie was uiteindelijk dat het hele avondprogramma niet door ging en verplaatst is naar een ander moment. Klein feitje met “grote” gevolgen. Terecht hoor, daar niet van maar toch wonderlijk dat de drukke dag eindigde in een rustige familieavond.