Gevulde tomatensaus

De basis voor een gevulde tomatensauss moet het navolgende recept voorstellen. Ontstaan doordat de maker van de saus niet wist wat hij wilde eten; nasi of spaghetti. De saus is daardoor een beetje een vreemde mix geworden van stijlen. Gek genoeg is de traditionele wijze van bereiden niet voldoende; de saus wordt dan ervaren als; er mist iets en dat is iets scherps. M.a.w.; de saus wordt te zacht, is niet rauw genoeg en heeft geen bite.

We gaan beginnen;

Nodig; 400 gr varkenspoulet ( of gehakt hoh) nemen, 3 grote uien, 3 pakken gezeefde tomaten, 400 gram boterhamworst, 3 blokjes geconcentreerde vleesbouillon, één prei, zakje gedroogde nasigroenten, zout, peper, djahee, sambal oelek, gedroogde oregano, allesbinder.

Het vlees goed inwrijven met de djahee, het zout, de peper en de sambal oelek ( gebruik naar smaak), de uien pellen en fijn snijden. De gedroogde nasi groenten weken in een mok of kommetje heet water ( in ieder geval een kwartier lang).

Het vlees aanbraden, de uien mee laten fruitten en als het geheel mooi bruin is de geweekte groenten en de fijngesneden en gewassen prei toevoegen en nog vijf minuten zachtjes laten mee braden. De pakken gezeefde tomaten toevoegen evenals ongeveer anderhalve liter water. de bouillon blokjes toevoegen, evenals de oregano. Dit een klein kwartiertje zachtjes op laten staan. Pan van het vuur halen en nogmaals een beetje gedroogde oregano toevoegen en de saus binden met de allesbinder. Tot slot de fijn gesneden boterhamworst en het laatste van de prei toevoegen.

Nawoord; Voor de connaisseurs onder ons; er is een veel tijdrovender wijze van bereiding waarbij de saus op basis van een roux gemaakt wordt. Er zijn onder ons mensen die beweren dat zij direct kunnen proeven of een saus gemaakt is op basis van een roux of op een andere manier. Zelf is het tijdsaspect vaak een variabele die in ogenschouw genomen moet worden, Op basis van een roux, een zelf getrokken bouillon, etc., heb je zeker twee tot drie uur extra nodig om de saus te bereiden. In de verantwoording voor deze recepten heb ik geprobeerd het volgende te zeggen; “het gaat met alles zo; het is meestal een beetje gejat, een beetje van een ander, een beetje van mezelf”.