Hakken

Het is een niet weg te denken fenomeen uit ons bestaan, want alles hangt tegenwoordig aan internet, en dus aan beveiliging. Het is ongelofelijk, alle informatie die we zo cadeau geven aan de wereld. Nu zijn er nog wat van die programma’s waarvan je absoluut niet wil dat de buitenwereld ervan op de hoogte is. Bankgegevens, andere persoonlijke gegevens als je dossier bij de huisarts, andere artsen. Maar ook sommige politieke en bestuurlijke documenten bevatten informatie waaraan anderen beter kunnen worden, geld mee verdienen of bedenkt u maar. Deze gegevens gaan achter een systeem van wachtwoorden, beveiligingen en beveiligingscertificaten. Allemaal heel mooi natuurlijk dat we zo beschermd worden maar die bescherming heeft ook weer bescherming nodig en zo zijn we in een wereld belandt waarin de ene wapenwedloop voor de andere is ingewisseld. Moesten we voor 1989 ons vooral beschermen tegen het Oostblok, zo werd gezegd ( en heeeeel veeeeel geld verdiend) nu zitten we in een virtuele bacteriologische oorlogsvoering met virussen en andere nare dingen. Ditmaal is het oorlogsgebied verbreedt tot het wereldwijde web (www), en is er nu geen land ter wereld wat neutraliteit kan claimen, we zitten er allemaal in, of we willen of niet. Weer zijn er natuurlijk een flink aantal bedrijven die eraan verdienen, en dan niet allen de bekende zoals Norton en McAfee maar ook de andere in de achtergrond. Bedrijven als bijvoorbeeld Verisign die beveiligingscertificaten maken. Voor de liefhebber; deze zijn vooral maar niet uitsluitend bedoeld voor de sites die beginnen met https.

Vanochtend kreeg ik een mailtje van een bedrijf waarvan ik een app heb en die online wat documenten voor me bewaren. Die kan ik dan willekeurig waar ter wereld oproepen. Dat mailtje dus; ze hadden een aanval van hakkers ( in het Engels Hackers, maar eigenlijk bedoelen ze gewoon inbrekers) te verduren gehad en hadden besloten om alle abonnees op de hoogte te brengen en te verplichten om een uw wachtwoord aan te maken. Eerste wat er door me heen gaan, klopt dit wel. Is dit geen actie van hakkers? Eerst maar eens op de site kijken of het daar ook wordt aan gegeven dat wereldwijd iedereen een nieuw wachtwoord moet aanmaken. Ja, dat klopt, ook op de site staat het vermeld en dus ga ik een nieuw wachtwoord aanmaken om weer bij mijn documenten te kunnen komen. Zo is het dus gesteld met ons en met internet; check en dubbelcheck en dat liefst tweemaal.

Nooit zomaar ingaan op verzoeken om wachtwoorden te veranderen want je kunt de ander nooit vertrouwen. Voor de goedgelovigen onder ons een wijze les, naar ik hoop.