Heet

Zit lekker voor de buis naar de Tour te kijken. Buiten is het te warm geworden voor mijn tengere gezondheid. Tenminste iets tenger aan mij. Het is raar te zien maar in de streek waar de renners nu rondgaan ziet het er soms slechter uit dan hier. Het heeft er nu en dan wat geregend, nu hier niet. Warm met zo’n 28 graden en onder de koeler voor de tv houdt ik het deze middag wel uit.

Gekker nog dan het weer is het volgende: kijkend naar de tv kijk ik naar een vertraagde uitzending. Op deze eipad staat een app van de Tour. Die geeft de realiteit van dat moment en die realiteit is ongeveer een bereik van vijf kilometer.

Waar het op tv nu nog 89 kilometer is naar de finish is dat op de app nog 84 kilometer. Vanwege het feit dat de tijd die een kopgroep voorsprong heeft op het peloton (5 kilometer later) steeds klopt is de conclusie: wij kijken niet naar live tv maar naar een herhaling van wat al is geweest.

Vandaag is een etappe die de renners twee maal de Alpe d’Huez overbrengt en aan de andere kant van die berg is een afdaling over een geitenpad. Heel gevaarlijk gaat het al dagen op tv, heel gevaarlijk dus en de organisatie maakt zich ervan af met de opmerking dat er remmen zitten op een fiets.Anders gezegd: zij vinden het de verantwoordelijkheid van de renners.

Het zal aan mij liggen maar dat is wel makkelijk. Dat we een vertraagde uitzending te zien krijgen heeft daar hopelijk niet mee te maken. Het zou natuurlijk, bij een ernstig ongeluk misschien wel prettig zijn om het uur van de klok te manipuleren en ons daardoor andere beelden te kunnen voorschotelen dan de actuele beelden. Het zal wel niet of toch?