Hemelvaart

Het is een beetje een “niet”dag, vandaag is het Hemelvaartsdag. Niemand weet bijna waarom het nog gaat, dat geldt overigens nog veel meer voor Pinksteren maar buiten dat; het is vandaag Hemelvaartsdag en de meeste mensen zijn een lang weekend vrij.Voor mij is het een beetje een niet dag want vandaag niet gewandeld en nauwelijks van het, ondanks alle voorspellingen, mooie weer. Eindelijk weer eens zo’n fijne dag waarop we op de hei dan wel het bos zouden kunnen wandelen, met mooi weer.

Er lekker op uit, hoe beperkt of dit, door het gemis van de, inmiddels onmisbare, podologisch verantwoorde zolen in m’n Meindl’s, ook is. De koek is op na een kilometer of vijf, geen gevoel meer in bijna alle tenen van mijn linkervoet, maar goed. Normaal gesproken zouden we er toch op uit zijn gegaan, de pijn maar voor lief nemend, maar niet vandaag dus. Een Christelijke Feestdag, niet aan mij besteedt, maar evengoed een soort van zondag

Mijn eega in haar element

Mijn eega sinds dertig jaar, en ik, waren vandaag op uitstap naar Gendringen, een plaats diep in de Achterhoek, waar familie woont. Mooie rit er naar toe gemaakt, lekker achterlangs of, zoals de TomTom zegt; over kronkelwegen. Door gehuchten, buurtschappen en dorpjes gekomen waar mensen die ten westen van Arnhem wonen vermoeden dat ze in het buitenland zijn gesitueerd. Kilder, Wals, Wieken, Azewijn en Netterden zijn namen die we in de rest van Randstad Nederland niet snel tegenkomen.
Nog zo eentje is Wehl, tegenwoordig gemeente Doetinchem. Wehl wordt door Doetinchem vol gebouwd zowel met huizen als aan de snelweg met industrieterrein; laten we dat maar gauw nog even doen voor de Grote Krimp toeslaat, zo lijken ze in het Doetinchemse raadhuis te denken. De herindeling heeft Wehl niet veel gebracht, veel voorzieningen gesloten maar nu wel vol gebouwd worden door Doetinchem, misschien wel zo vol dat er weer voorzieningen nodig zijn.

Maar goed, ik was dus in Gendringen, tegenwoordig de gemeente Oude IJsselstreek, zo geheten na de grote herindeling aan het begin van deze eeuw.
Bestuurlijk Oude IJsselstreek is het blijkbaar allemaal niet goed bevallen want zij praten erover. Over een nieuwe herindeling waarin hun gemeente samen zou moeten gaan met het al heringedeelde Doetinchem. Van de buitenkant oordeel ik al snel; bestuurlijke armoede, als je nog geen tien jaar na de laatste herindeling al weer wilt herindelen.
Van de buitenkant zeg ik nadrukkelijk want niemand heeft ooit nog aangetoond dat schaalvergroting op deze schaal tot verbeteringen heeft geleid. Ook de herindeling die geleidt hebben tot de gemeente Oude IJsselstreek niet want anders zou zij op haar beurt nu geen behoefte hebben aan een nieuwe herindeling.

Misschien heeft de Oude IJsselstreek wel behoefte aan haar eigen “niet”dag, een feestdag of een soort van zondag om de rangen te sluiten en de Hemel te bestormen, in plaats van de Pijp aan Maarten te geven, dat lijkt in dit geval wel heel erg makkelijk.
Oude Hemelvaartsdag?