Het Verre Oosten

De wereld lijkt weer over te lopen van ellende. Echte en onechte ellende. De president van Uruquay heeft de presidente van Argentinië een oude heks genoemd en haar overleden man een schele. Excuses natuurlijk, ongeveer want deze president had het natuurlijk over andere mensen waaraan hij als schele en oude heks refereert, alsof het er dan beter op wordt.
Nee, dan echt nieuws en opvallend allemaal ten oosten van ons, de plek de wij aanduiden met het Verre Oosten. Noord Korea is in zijn eentje het hele voormalige Oostblok, en China, aan het overvleugelen en dreigt alles en iedereen met kernwapens. Heel bekende manier van opereren, die dreiging, het inspelen op latente angsten van mensen en landen.
Het lijkt me tijd te worden dat ook dit land of zijn buren zich ontdoen van de familie Kim ( Kim Jong-un, Kim Jong-il, Kim Il-Sung) waarvan de huidige representant wel een hele merkwaardige figuur is. De laatste decades hebben geleerd dat hoe harder er geschreeuwd wordt hoe minder er is. De weapons of massdestruction die de Amerikanen in Irak verwachten waren er niet. Het potentieel aan bedreigingen in de landen van het voormalige Oostblok, de DDR, Polen, Tsjechië; het was allemaal niets. Ingeklapt door de geldmachines die wel draaiden waren maar alleen steeds minder waard wordend geld produceerden.
De dreiging is een ding maar de feiten zijn anders. Als een land zoals Noord Korea zo in armoede verkeerd dat alleen dit soort van afleiding van de dagelijkse situatie nodig is om te kunnen bestaan is het snel afgelopen met dat bestaan. Dit alles even in een notendop en hier daar de grote lijnen missend, maar toch.

Even verderop in het Verre Oosten is het opnieuw mis met de kerncentrale van Fukushima, Japan. Dat complex is in de buurt van Koriyama, een plaats waar de gemeente een jumelage mee heeft. Kennen doe ik er niemand maar heb weleens kennis gemaakt met een aantal mensen uit Koriyama als gevolg van de jumelage.
antikernenergie.Dat Koriyama nu opnieuw, na alle ellende, weer problemen heeft met de kerncentrale
is diep droevig. Twee dreigingen waar kernreactietechnologie mee van doen heeft,
vroeger had ik deze op mijn auto, dat was niet voor niets ben ik steeds meer van overtuigd.