Hoe doe je dat?

Hoe plak je band van een fiets. Hoe schil je aardappels? Hoe schaaf je hout? Kortom; Hoe doe je dat? In een tijd waarin dingen niet meer gerepareerd of gemaakt worden lijkt het me interessant om dit soort dingen eens vast te leggen. Een poging wagen net als met dit Blog over opa worden en straks opa zijn. Zo nu en dan voeg ik er iets aan toe, maar dit deel wil ik vooral vullen met vragen van de kleinkinderen zelf. Andere dingen heb ik opgeschreven voor wie er wat aan heeft.

1;Bij ons thuis werd nog stad en land af gereden om een nieuwe manchet te vinden voor de wasmachine. Een manchet, voor de duidelijkheid, een manchet is de rubber/kunststof ring in de ronde deur van een wasmachine. Die ring had/heeft nogal te lijden van wasmiddel en spoelmiddel, vandaar dat ie, na gebruik van een jaar of tien, twaalf  “gaar” werd.Dan ging het manchet lekken wat fatale gevolgen kon hebben voor de motor van de wasmachine. Fabrikanten verkopen liever een nieuwe, toen ook al, en een onderdelenhuis was er alleen in de stad, Zutphen in dit geval. Als die het niet hadden of bestellen moesten werd er verder gereden en gezocht. Het is overigens nog een kunstje om een nieuwe te monteren.

2; Op de dagen van de verhuizing van een tante van mijn kleinkinderen, in dit geval de middelste dochter worden er weer veel huis- en tuinmiddeltjes gebruikt om, als er geen materiaal is, toch verder te kunnen. Zo kreeg ze een nieuwe ondervloer en voordat de vloerbedekking kon worden gelegd bleken de krammen/nieten waarmee de timmerman de panelen op de vloer had vast gemaakt te werken. Ze waren voor een deel weer een beetje omhoog gekomen. Met een drevel alle krammen weer erin geslagen en een paar gewone spijkertjes erbij, zonder kop uiteraard. Een karweitje van een uurtje maar daarna kon de vloerbedekking meneer zijn gang gaan , en die was er blij mee.