In den Beginne

Het is januari 2012 als onze oudste zich via de iPhone meld; “Zijn jullie thuis vanavond?”.

“Zijn jullie thuis vanavond?”; en dan komt de mededeling; mijn oudste en haar dan nog vriend, worden ouders. Binnenkort een afspraak met de verloskundige, die sommigen van mijn leeftijdsgenoten nog de vroedvrouw noemen. Ze zijn wel opmerkzaam dat niet alleen hun leven op de kop gaat maar dat van ons ook een beetje. Goed goan, hopen we dan maar. Op dit deel van de website komt u dus de verhalen en de weetjes van een opa tegen. Hoe het met hem gaat in zijn rol als opa en hoe zich dat ontwikkeld. Voor de lol zijn er nog een paar weetjes aan toegevoegd voor de liefhebber. Het is bedoelt als een soort van document hoe ik de rol van opa beleef, wat ik meemaak en hoe dat is, om als je net 53 bent geworden, een hele nieuwe rol te krijgen. Dat voel ik wel zo althans, opa is een neiuwe missie in het leven. Geen bijbaantje maar een mooie rol in een nieuwe aflevering in dit theaterstuk. Geen goede tijden, slechte tijden want die hebben we al maar iets van; klinkertjes op zoek naar de weg, of iets dergelijks.

Dat is het begin van deze lessen, of eigenlijk ervaringen van “Opa voor beginners”. Dat zal het zijn, dat zal het worden. Het zijn meer de ervaringen die ik u met u ga delen dan wijze lessen. Die lessen ken ik nog niet maar ik wil er wel graag, met u, over nadenken, ik geef wel de voorzetten.
Een nieuwe rol is aanstaande en eigenlijk één die ik ver heb verdrongen. Opa’s is voor oude mensen hoewel ik in mijn omgeving voldoende jonge mensen ken die “al vroeg” opa en oma zijn geworden.
Is het een rol die je zo komt aanwaaien als je er niet over nagedacht hebt of moet je er juist even goed bij stil staan. Is de rolverdeling altijd nog traditioneel of inmiddels een andere, ga ik straks elke zaterdag weer aan de lijn staan bij het sporten of juist niet. Hoever wordt de bemoeienis met het nieuwe gezin waarvan er één onze bloedeigen dochter is. Hoe pak je dat aan, wat wel en wat niet.
Met een beetje theorie en door er wat over te schrijven probeer ik u mee te nemen in Opa voor beginners.

“Zijn jullie thuis vanavond?”; en dan komt de mededeling; mijn oudste en haar dan nog vriend, worden ouders. Binnenkort een afspraak met de verloskundige, die sommigen van mijn leeftijdsgenoten nog de vroedvrouw noemen. Ze zijn wel opmerkzaam dat niet alleen hun leven op de kop gaat maar dat van ons ook een beetje. Goed goan, hopen we dan maar. Op dit deel van de website komt u dus de verhalen en de weetjes van een opa tegen. Hoe het met hem gaat in zijn rol als opa en hoe zich dat ontwikkeld. Voor de lol zijn er nog een paar weetjes aan toegevoegd voor de liefhebber. Het is bedoelt als een soort van document hoe ik de rol van opa beleef, wat ik meemaak en hoe dat is, om als je net 53 bent geworden, een hele nieuwe rol te krijgen. Dat voel ik wel zo althans, opa is een neiuwe missie in het leven. Geen bijbaantje maar een mooie rol in een nieuwe aflevering in dit theaterstuk. Geen goede tijden, slechte tijden want die hebben we al maar iets van; klinkertjes op zoek naar de weg, of iets dergelijks.