Kernfusie

Een beetje goeie zin gekregen want eindelijk heeft Ajax weer eens gewonnen, moeizaam maar als er 1 schaap over de dam is volgen er meer. In de trivialiteit van het leven is het wonderlijk hoe je dan goeie zin kan krijgen door de winst van een voetbalclub. Niet zo maar een voetbalclub want sinds mijn kinderjaren altijd Ajax fan geweest en gebleven. In deze donkere periode in de geschiedenis is het bijzonder dat je daar goeie zin uit kan putten.

Hoewel, de oude Romeinen wisten het al; geef het volk brood en spelen en daar is weinig in verandert. Alleen de Romeinen is deze tijd zijn politici en die hebben soms wonderlijke opvattingen. Er dreigt bij de komende verkiezingen een ruk naar rechts. Er zijn partijen die teveel spuitjeslucht hebben en terug willen naar, pak ‘m beet, de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vrouwen terug naar het aanrecht, en medisch ethisch naar de tijd daarvoor. Gek genoeg stoor ik me nog het meest aan het gemak waarmee kernenergie op de politieke agenda is gezet. De leider van mijn nieuwbakken combi partij is van mijn leeftijd en weet nog van de strijd die tegen kernenergie is gevoerd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. De gevaren waaraan we ons blootstellen. Het probleem van kernafval, afhankelijk van het soort afval blijft nog duizenden jaren actief en moet daarom zeer langdurig opgeslagen worden. En dan de ongelukken waarvan Fukushima de laatste was, vooralsnog want nu er oorlog is in Oekraïne is de centrale van Zaporizja al meerdere keren het middelpunt geweest van macht om de centrale. Cynisch genoeg is het grootste ongeluk met een kerncentrale ook in Oekraïne geweest, Tsjernobyl zegt de meeste mensen nog wel wat. Ja, een oude Sovjetcentrale die een meltdown had, en nee; dat kan nu niet meer gebeuren maar oorlogsgeweld en natuurgeweld geven ons andere inzichten. Het blijft een groot risico,misschien niet nu maar voor de nabije toekomst kan geen mens er iets zinnigs over zeggen. Dan is er nog de financiële kant van het verhaal, elke kerncentrale kost de gemeenschap geld, er moet altijd (veel) geld bij, dat geldt ook voor Nederland; het is een constante subsidiestroom die naar dit soort van centrales gaat, en dan gaat het om serieus geld. Als je dan toch iets van plan bent kijk dan naar kernfusie, zie bijgaand artikel: https://www.nu.nl/economie/6279605/duitsland-wil-miljard-euro-investeren-in-kernfusiecentrale.html Hopelijk dringt dit ook door in Nederland want Duitsland heeft de laatste jaren zijn kerncentrales gesloten vanwege juist de onvoorspelbaarheid en ook bijvoorbeeld vanwege het afval en nu gaan we in Nederland opnieuw nieuwe bouwen. U begrijpt dat ik, als kind van de jaren 70 en 80 deze ontwikkeling met veel zorg tegemoet zie, en niet voor mezelf maar wel voor de kinderen en kleinkinderen. Ben heel benieuwd hoe deze verkiezingen gaan aflopen want een aantal partijen hebben al gezegd waarmee ze verder willen. Zo heeft de BBB laten weten een coalitie te willen vormen met VVD, NSC en de SGP, het is maar dat u het weet. Persoonlijk heb ik maar een wens en dat is dat de VVD eindelijk weer eens langs de lijn komt te staan. Laat nu andere combinaties maar eens aan het werk want er valt genoeg te repareren na twintig jaar Rutte. Daar zullen ze nog heel druk mee zijn en daarmee wens ik ze veel succes.

Tot slot; gisteren naar Khalid en Sophie gekeken die een half uur hadden ingeruimd voor Anouk. Wat een fenomeen is die vrouw toch. Wat we achteraf wel bijzonder vonden, het andere Klinkertje en uw schrijver, is dat het wel een afscheid leek. Met titels als; When I Die en Are You Done Running maakte het op ons een beetje de indruk als wat David Bowie deed met Lazarus, een soort afscheid cd. In het gesprek kwam naar voren dat haar DNA getest was en ze grote kans had om dement te worden, dat heeft wel een enorme impact en hoewel ze daar luchtig over probeerde te doen maakte het onze afdronk van dit optreden nog maar eens nog sterker. Maar wel een heel sterk optreden en overtuigende muziek, heel mooi.


( https://klinkertjes.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )