King

Ben even wat dingen aan het doen en de radio staat nog aan. Er is een liedje op die flarden van de beroemde toespraak van Martin Luther King laat horen.

I have a dream that one day…. Plots moet ik denken aan lang geleden toen het voor het eerst zag en hoorde. Het zal begin jaren zeventig zijn geweest en op de openbare school Jan Ligthart werden de lessen godsdienst verzorgd door ds. Bode ( voor een dominee een mooie naam, Herder like) en vervolgens door ds. den Arend. Een man die ik eerst niet goed begreep maar hij mij wel. Daar kwam ik pas veel later achter want op de opvolger van de lagere school, de mavo, mocht dezelfde man het godsdienstonderwijs verzorgen. Ben van dezelfde partij lid als je vader riep hij op gegeven moment, moe van de discussie met uw schrijver. Over het wel en wee van de wereld, over onrecht, het gebrek aan internationale solidariteit, de ellende in de wereld en de rol van zijn God daarin.

Dat hij lid van de Partij van mijn vader was natuurlijk een zwak argument maar hij raakte me er wel mee. Mensen die geloven en zich tot onze Partij rekenen was toen voor mij bijzonder.

Nu hoor ik de flarden van de speech van King en zie ik mezelf bijna in zwart wit terug in die tijd, op de tafel een projector en we gingen een film kijken met de dominee. Hij kreeg er zelfs meer tijd voor dus het moest wel een belangrijk film zijn. Een film waarin je beelden ziet van de mars van heel veel Afro Amerikanen ( toch vooral) die op weg gingen naar Washington. Om te demonstreren en om uiteindelijk door King op een toespraak te worden getrakteerd die nu nog als standaardwerk te karakteriseren is.

I have a dream is natuurlijk voor een aantal jaren al werkelijkheid geworden met een Afro Amerikaanse president. Daar durfden ze toen niet eens van te dromen, het is ook niet wat Obama er nu van maakt als president. Niet zo belangrijk, wel belangrijk is hij als symbool voor een grote groep mensen die nu nog leeft en in hun jeugd dat niet durfden te dromen van een zwarte president.

Dat is volgens mij nu ook de boodschap aan onze kinderen en kleinkinderen; als je een ideaal hebt wees niet te bescheiden in het geloven in dat ideaal. Cynisme kan je later altijd nog verscheuren maar heb nu een droom, een ideaal, leef, have a dream.

“And when this happens, and when we allow freedom ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God’s children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual:

Free at last! Free at last! Thank God Almighty, we are free at last!”

Martin Luther King.


( https://klinkertjes.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )