Kuiken

Het stof is gedaald; Blatter gaat vooralsnog gewoon door en de eenvoudige menselijke problemen komen weer op ons af. Nu een gezin uit Angola wat dreigt te worden uitgezet. Een brief hebben ze gekregen van onze regering met een uitnodiging om te praten over hun terugkeer. Terugkeer naar wat is dan de vraag. Behalve vader en moeder gaat het om een gezin met een dochter die VWO volgt en een jongen van 13 die hier geboren is en waar dus geen sprake kan zijn van terugkeer. Hij is er nooit geweest, in het land van zijn ouders. Nu wil het geval dat zijn vader militair is geweest in Angola en daarom een verblijfsvergunning wordt geweigerd. Dat is een redenatie vanachter een Nederlands bureau waar alles zo goed geregeld is. Het is toch voor te stellen dat het in Angola iets anders gaat en dat hier zo geprezen “Vrije Wil” daar in een andere context geplaatst moet worden. Zelfs al heeft de vader van Glaucio in het Angolese leger gediend dan nog gelden dezelfde wetten als hier indertijd. Je kan wel weigeren en dan mocht je hier vervangende dienstplicht doen maar daar zullen ze in Angola toch nooit van gehoord hebben is mijn inschatting.

Het ergste van alles, voor mij en het andere Klinkertje is dat een gerenommeerd Partijlid ineens weer rare dingen gaat roepen. Nadat in de jaren 2011, 2012 en 2013 de Partij zich opvallend hard maakte voor de positie van kinderen van asielzoekers ( geen kinderen in detentiecentra, het kinderpardon, actie voor toenmalig probleem Mauro) is de neoliberale toon ook in onze Partij definitief gezet). Zij, in dit geval Attje Kuiken, wil geen uitbreiding van het Kinderpardon. Om reden de VVD niet op de lange tenen te stampen maar dat zegt ze dan niet. Net doen of je het inhoudelijk met die redenatie eens bent. Wat een afgang weer voor de minst rechtse Partij in de regering.

We gaan dus weer een nieuwe periode tegemoet waarin het opnieuw gaat om iemand die in de publiciteit gezet is en waarvan een groot deel van weldenkend Nederland zou moeten vinden dat zo’n jongen moet blijven. Het speelt zich, als saillant detail, af in de achtertuin van Wilders; Venlo. Wordt het een hete zomer en gaat de boel op de spits of komt er een onderzoek naar deze casus en wordt het over de zomer getild. Zoals het Spekman aan het hart ging hoe de situatie met Mauro zich ontwikkelde, zo zou het hem nu aan het hart moeten gaan hoe deze situatie zich aan het ontwikkelen is. Overigens is het wel zo dat degenen die in de publiciteit komen meestal een betere afloop kennen dan anderen.

Onlangs een bericht over de Winterswijkse Taida Pasic; kent u haar nog? Moest van Verdonk eruit; heeft toen in Sarajevo eindexamen VWO gedaan, daarna mocht ze terugkomen en in Leiden rechten gestudeerd. Dit jaar werd bekend dat ze stage gaat lopen in New York.

Mauro was natuurlijk ook uitgebreid in het nieuws, en in de Tweede Kamer waar zijn casus door toenmalig staatssecretaris Leers nog werd behandeld. Hij is inmiddels 22 en heeft een ICT opleiding gedaan en werkt als systeembeheerder op een MBO in Eindhoven. Hij verteld in een interview gelukkig te zijn ondanks alle ellende die hem is overkomen. Ik geloof hem op zijn woord.

En ja het gaat natuurlijk veel vaker mis dan we weten maar desondanks is het toch mooi te weten dat het goed gaat met deze bekende asielzoekers die inmiddels gewoon Nederlanders zijn. Misschien ten overvloede maar ik verwijs nog maar eens naar een Duits onderzoek die uitwijst dat in Duitsland, en waarom wij dan niet is mijn redenatie, arbeidskrachten tekort gaan komen vanwege het geboortetekort en de enorme hoeveelheid mensen, ook daar, die binnenkort met pensioen gaan. We kunnen het ons nog niet voorstellen maar met een paar jaar is het zover. Alle Baby Boomers zijn de 65 jaar gepasseerd en opvolging is lang niet altijd beschikbaar.

Voor de liefhebbers; Onderzoek arbeidsdeelname, Sueddeutsche Zeitung