Laatste Dag

Gewerkt vandaag en morgen ook, zo is de bedoeling en het gaat gesmeerd. Op de laatste dag van het jaar kun je altijd verrassingen verwachten maar tot nu toe bleven ze uit. Helemaal niet erg hoor want er zijn verrassingen genoeg waar je ook buiten kunt. Dat weten we inmiddels uit recente ervaringen.

“Het geluk komt met momenten”, zo leren ons de Wijzen uit het Zuiden. Geluk komt met grammen en gaat met kilo’s; zo luidt ook ongeveer een spreekwoord waarmee alleen gezegd wil zijn dat je huidige geluk, al zijn het maar momenten, moet je koesteren. Dat doen het andere Klinkertje en uw schrijver dan ook van harte. Wellicht geldt voor ons wat Goethe al eens schreef; Der Anblick eines wahrhaft Glücklichen macht glücklich (Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832), Deutscher Dichter der Klassik, Naturwissenschaftler und Staatsmann).

Misschien gaat dat ook voor ons op, we hebben er alle reden voor. Dat, als u ons aankijkt, denkt, die zijn waarachtige gelukkig. Dat maakt u dan ook weer gelukkig zo laat Goethe ons weten. Geluk en gelukkig voelen is een mooi gevoel zo zal u dat met me eens zijn en het komt te weinig, het zou meer mogen zijn. Je kan het bijna ook niet afdwingen en mijn moeder zou nog hebben gezegd dat het te koop is bij de drogist ( haal effen een pondje), wat natuurlijk ook niet waar was en is. Het geeft alleen maar aan dat mensen geloven in het maakbare van geluk door middel van een relatie, kinderen, kleinkinderen en dan heb je mensen die geluk koppelen aan geld of macht.

Ik zal maar zeggen; het minder begaafde ( in meerdere opzichten) deel van de natie ( en waarschijnlijk de wereld) denkt dat geluk afhangt van geld. Daar hebben natuurlijk zich al veel mensen op vast gebeten en ik kan niet anders concluderen dat Den Uyl gelijk had en heeft. Spreiding van macht, kennis en inkomen zal waarschijnlijk de grootste contributie zijn aan hen die geloven aan een maakbare vorm van geluk. Den Uyl is uit in deze tijd van neoliberalen. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen dat ze Joop de belangrijkste politicus vonden en een voorbeeld voor hun handelen maar het blijkt uit niets. Machtspolitiek, op landelijk en lokaal niveau, zijn schering en inslag waarbij ik nog maar eens verwijs naar de manier waarop het kabinet door Bos bij elkaar gebracht is. Je laten gelden, macht uitoefenen; het is maar weinigen gegeven daar op een goede manier mee om te kunnen gaan. Zij die het zouden kunnen houden zich er ver van. Een man als Wijffels ( andere Partij, ik weet het) zou het moeten kunnen. Het gevoel van geluk moet terug in Nederland; “Der Anblick eines wahrhaft Glücklichen macht glücklich”. Als dat voor ons land zou opgaan, en het liefst voor de hele wereld uiteraard. Maar dan komen we ergens; een mooi en gezond 2015 toegewenst.