Les 1

Wat is een opa? Eerst maar eens wat feitjes;

Een opa of grootvader is een man die een kleindochter of kleinzoon heeft. Dit kan een kind zijn van zijn zoon of van zijn dochter. Er bestaan een heleboel synoniemen in het dialect voor opa.

In het Vlaams heb je zo onder andere: bompa [1], pepe[2], petje (of petjen of petj’n)[3], vava[4], vake[5] en vokke[6]. Er zijn zelfs twee televisieseries genoemd naar het dialectwoord bompa (zie Bompa en Chez Bompa Lawijt) en een liedje naar het dialectwoord vokke (zie De Strangers) en er is ook een liedje waarin het dialectwoord vava voorkomt[7].

Het woord opa wordt ook wel als koosnaam gebruikt voor een geliefd, ouder persoon, voor wie men veel respect heeft. Maar opa kan ook een beledigende term zijn voor iemand die zich naar de mening van de spreker als een oude en gebrekkige, onhandige man gedraagt. Wikipedia®

 

 

1. grootvader
de grootvader zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [ˈxrotfadər] Verbuigingen:   grootvader|s (meerv.) vader van je vader of moeder Synoniem:   opa …

 

 

2. grootvader
• [familie] de vader van een ouder.

 

 

3. Grootvader
Let op: Spelling (deels) uit 1864: m. (-s), vaders-vader, moeders-vader.
*…VORST, m. (-en),
*…VORSTIN, v. (-nen), titel der prinsen en prinsessen van de keizerlijk-russische familie; (ook) souverein van een groot-vorstendom.
*…VORSTENDOM, o. (-men).
*…ZEGELBEWAARDER, …

 

 

4. grootvader
[zelfstandig naamwoord]• vader van je moeder of vader
vb:mijn grootvader werd tachtig
synoniem: opa
zelfstandig naamwoord: groot-va-der
de grootvader
de grootvaders
het grootvadertje

 

 

5. grootvader
bestevaar, bonpapa, grootpa, opa, vake

 

 

6. GROOTVADER
1) Bestevaar 2) Familielid 3) Opa 4) Persoonsbenaming

Ja beste (aanstaande) opa’s daar kunt het mee doen. Papier is zoals u weet geduldig en het geeft geen inhoud aan het begrip opa en daar wil het juist met u over hebben. Toch wist u vast niet dat u ook Bestevaar genoemd kan worden, ik wist het niet in ieder geval. Kende het begrip wel maar altijd gedacht dat het iets met varen van doen had.