Lichtpuntje

Zo tegen het eind van het jaar, en het buiten, qua weer, zo somber is dat de mussen bijna tegen een depressie aanvliegen, is er gelukkig nog een lichtpuntje. De Top 2000 van dit jaar, dag en nacht op televisie en heerlijk al die bekende en onbekende muziek. Het is nostalgisch en opbeurend tegelijk, een nieuwe traditie zo werd het deze week door iemand genoemd en daar ben ik het zeer mee eens. Het is ouderwets en vernieuwend tegelijk. Waar Top 2000 a gogo al die tijd werd gepresenteerd door dhr van Nieuwkerk, is de presentatie en de opzet gewijzigd. En ik moet zeggen dat Herman van de Zandt het hele spectrum beheerst op een semi nonchalante wijze, van sport tot Top 2000. Ook de opzet licht gewijzigd en wat een verbetering, niet meer precies dat format. Er wordt ook zeer terecht af en toe van afgeweken. Suggestie voor de makers, laat de winnaar van de quiz een nummer uitzoeken wat helemaal wordt uitgezonden. Die hele korte clipjes maakt het programma wel snel maar doet afbreuk aan sommige nummers. Maar goed, sinds 1999 al een vast onderdeel van de opmaat naar het nieuwe jaar. Dat gaan ze nog lang vasthouden op Radio 2, en terecht.

En hoe was uw jaar, 2022? Heel anders dan u zich had voorgesteld denk ik zo, een jaar met opnieuw oorlog in Europa. Met hele vervelende consequenties voor ons dagelijkse leven, energie en andere zaken, inflatie bijvoorbeeld. Eerst denk je nog; misschien logisch maar gaandeweg werd dat meer onlogisch. Deze inflatie wordt opgeklopt, zo is mijn indruk, onder het mom van brandstofprijzen, etc, maar nu bijvoorbeeld de brandstofprijzen weer gezakt zijn, geen prijs is verder naar beneden gegaan. En zeker niet bij de detailhandel waar veel duurder is geworden onder het mom van inflatie, en nu maar afwachten wat de winstcijfers van de grote supermarkten gaan laten zien in het eerste kwartaal van 2023. Voorspellen is lastig maar ik vermoed dat daar flinke winsten zijn gemaakt evenals bij alle energiereuzen, olie of elektra maakt niet uit. De eerst oliereus (Exxon) heeft al laten weten dat ze geen extra afdracht gaan doen aan de Europese Unie en in beroep gaan. Eerst mensen bewust in de problemen helpen, daar miljarden aan verdienen en dt alleen aan de aandeelhouders kwijt willen maar niet aan de hele gemeenschap, dat is pas een schande. En dat fijne bedrijf is ook nog eens mede eigenaar van onze eigen NAM, wees er maar blij mee. Waar alles vele malen erger voor is; natuurlijk de Oekraïense mensen die dag in, dag uit lijden onder de luchtaanvallen van de Russische federatie. Nu weet ik wel dat historisch gezien er hier en daar wat af te dingen valt op delen van de toenmalige Oekraïense bevolking die voor een deel met de Duitsers heulden. Maar goed, dat is nog een paar pagina’s waard om dat allemaal te beschrijven en dat ga ik hier niet doen, wel goed om in te verdiepen.

2023 komt eraan, en wat het gaat brengen durf ik u niet te voorspellen, niet in de wereld, niet in Nederland ( ruk naar rechts na de Provinciale Statenverkiezingen?) en ook lokaal is het onvoorspelbaar. Wat mezelf betreft hoop ik dat ik de benen eronder kan houden. Dat de ziekte die me getroffen heeft enigszins onder controle blijft. Want voor 2023 maar zeker voor erna heb ik alleen maar de wens dat ik lang van het andere Klinkertje mag blijven genieten, dat het de kinderen goed gaat en dat ik de kleinkinderen zo oud mogelijk mag zien worden. Daarvoor vind ik dit liedje van Rob de Nijs wel heel treffend

Voor zijn situatie zeker geldt dat zeker maar ik voel het ook wel een beetje zo.  Geniet van de dag, pluk de dag en alle cliché’s zijn van toepassing maar ook van harte gemeend, het besef dat morgen belangrijker is dan volgende week is er wel 1 om me aan vast te houden. Dat doe ik ook, samen, en met hulp van het andere Klinkertje.

Een mooi, goed en vooral gezond 2023 wens ik u toe.