NvJ

Het gaat beter, met de woningmarkt, de industrie en de Duitse economie. Geen apart blok op Teletekst om dat te melden, geen extra nieuwsuitzendingen. Niets van dat alles, en waarom niet? Is het nog steeds zo dat goed nieuws maar kort nieuws is. Dat er liever problemen worden gemeld dan oplossingen. Dat de economie groeit maar dat we er niet over mogen juichen.

Wat is dat voor een mentaliteit bij journalisten, of in ieder geval wat er voor doorgaat. Was het vroeger een beroepsgroep die verslaggever werd genoemd, nu zijn ze verworden tot nieuwsmakers in plaats van nieuwsverslaggevers. De pers is een onderdeel van het probleem in Nederland, zo is mijn stelling inmiddels. Dat geldt overigens door alle politieke voorkeuren heen. Denk maar eens aan het tv debat met Fortuin waarbij Witteman een zeer dubieuze rol speelde. Niet ter bescherming van het miezerige mannetje van mijn partij maar om aan te geven waar de macht van de (tv)journalistiek zijn grenzen niet kent, en dat volgens mij nog steeds niet doet. Zo ook nu, blijkbaar is het interessanter om te benadrukken waar, of wat, niet goed gaat dan eindelijk de broodnodige, en nu behaalde, successen te benadrukken.

“Waarom gaat nu echt in de journalistiek” zou onderwerp moeten zijn van een mooie wetenschappelijke studie. De bond van journalisten zou hiervoor moeten gaan strijden, de NvJ, leidt een onopvallend bestaan maar nu kunnen ze zich onderscheiden.

De invloedsmeter van de journalistiek zou moeten worden ontwikkeld en bij elk programma als waarschuwing moeten worden getoond. Zoals de resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst zo zou hier moeten gelden: de journalist heeft zonder last- of ruggespraak zijn artikel kunnen schrijven, de kleur is bepalend voor de voorkeur van de journalist. De VVD wordt blauw aan gegeven, de PvdA rood met helaas een blauw randje, D66 met groen/blauw, CDA met groen, de populisten van Wilders met bruin en de ouderenpartij krijgt grijs.

Dan weet de lezer uit welke hoek de wind waait. Het moet wel eerlijk gebeuren, op straffe van een Berufsverbot, dat lijkt me een mooi en uitvoerbaar plan.

En nu gauw dat extra blok op Teletekst, extra edities van de kranten, extra nieuwsuitzendingen: Het gaat beter met de BV Nederland.