Opa weet het?

De verhouding tussen vader en zoon, daar is veel over geschreven, en niet alleen door Freud, die overigens meer belangstelling had voor de relatie tussen zoon en moeder. De verhouding tussen opa en kleinzoon; zoekende op het net kwam ik het e.e.a. tegen. De asymmetrische verhouding tussen generaties; zijn al vele boeken over geschreven. Bovendien heb ik er geen zin in om ze weer te lezen omdat ze voorbij gaan aan waar het mij, ook in deze site. Het gaat me vooral om de leuke, ontroerende, ontspannende en leuke dingen aan de lezer te kunnen presenteren. Het gaat zeker niet een diepgravende onderneming naar de diepste zielenroerselen worden van (aanstaande) opa’s.

Om de relatie tussen vader en ( klein) zoon nog eens op een andere manier te belichten heb ik de bijgaande video hierbij gedaan. Voor je luistert eerst even de tekst, bij een liedje heet dat tegenwoordig lyrics. Heb een vrije vertaling van de tekst gemaakt en er ook wel een beetje mijn best op gedaan. Letterlijke vertalingen uit de machines een menselijke touch gegeven.
Vader, zoon
Gesloten als één
In deze lege kamer
rug tegen rug
Jouwe tegen de mijne
Tot de warmte doorkomt

Herinner de golfbrekers in de golven
Ik vond voor het eerst mijn moed
Wetende dat papa kon redden
Ik kon het tij tegenhouden
Met mijn vader aan mijn zijde

Honden, ploegen en bogen
We gaan door elke houding
Worstelen op onze eigen wijze
mantra’s en hymnen
>Uitklappen ledematen
Op zoek naar bevrijding door de pijn

En yogi’s ogen zijn open
Op zoek naar boven
Hij droomt ook van de liefde van zijn vader
Met zijn vader aan zijn zijde
Hij heeft zijn vader aan zijn zijde

Kun je je herinneren
Hoe je meenam naar school
We konden niet veel praten
Het is al zo vele jaren
En nu deze tranen
Ik denk dat ik ben nog steeds je kind

Buiten op de heide
We nemen een pauze
Zien hoe ver we zijn gekomen
Je beweegt vrij langzaam
Hoe ver kunnen we gaan
Vader en zoon
Met mijn vader aan mijn zijde
Met mijn vader aan mijn zijde
Heb je mijn vader aan mijn zijde
Met mij

Vrij vertaald naar Peter Gabriel