Pauze voorbij?

Een tijdje even niet zo heb ik mezelf en u beloofd maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo is het WK voetbal achter de rug en wordt Duitsland wereldkampioen. Nederland eindigt wonderwel als derde en dat is verdikke nog een prestatie van formaat.

Vandaag is de dag na de ramp met een toestel op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het is een enorme tragedie die flinke wonden slaat. En alsof erop gewacht is besluit Israël op het moment dat de wereld bezig is met deze ramp om de Gazastrook binnen te vallen. Nog een tragedie erbij die inmiddels ook veel levens heeft gekost. Meer van die anonieme levens en dat maakt natuurlijk ook het verschil. Hoewel het vliegtuig neergekomen is in een onbegaanbare streek en bovendien oorlogsgebied maakt toch dat de mensen die zijn omgekomen, ook in onze regio, wel een aantal matches oplevert. In Doesburg, Zutphen en Doetinchem zijn mensen, ook kinderen, omgekomen omdat er weer veel nationalisme aanwezig is in de wereld. Die een soort van landje-pik oorlog oplevert en die nu in bepaalde groepen tot verkeerd wapenbezit geleid. Op 10 km beschoten door luchtdoelraketten. Die vuur je niet af vanaf je schouder daar is meer apparatuur voor nodig. En dan Gaza waar een hoop ellende wordt aangericht. Terecht of niet dat er wordt ingegrepen, daarover heb ik geen oordeel. Wat mij meer schokt is de selectiviteit waarmee we begaan zijn met andere mensen. Natuurlijk moet er een condoleanceregister komen en worden getekend maar in Gaza zijn ook gewoon mensen die in een oorlogssituatie terecht gekomen waarom ze niet gevraagd hebben. Waar mensen omkomen in een omgeving die door bommen en granaten worden getroffen, bommen en granaten die ze niet willen. De aandacht voor deze ramp is natuurlijk goed en terecht maar kunnen we ook eens denken aan anderen die door eenzelfde lot getroffen zijn. Dat brengt me nog op een ander aspect en dat is de nationaliteitenkwestie. Het identificeren van de nationaliteiten die geen waarde op zich hebben. Er zijn niet zoveel Belgen, Fransen en Amerikanen of Nederlanders omgekomen, er zijn 298 mensen omgekomen, of ze nu uit Nederland of Australië komen. Natuurlijk is ook dat wel informatie die gegeven moet worden maar het lijkt alsof de informatie in het begin van de ramp zo uit elkaar getrokken wordt dat ook dit ineens relevante informatie lijkt.

Nou dit was wel weer een binnenkomer maar zoals u weet zijn Bloggers mensen die, en dat geldt zeker voor mij, die door het opschrijven hun gedachten over een bepaald onderwerp ordenen. Dat was nu ook het geval en daarom was het voor mij nodig deze Blog te schrijven. U bent natuurlijk vrij om er anders over te denken of het anders te voelen, dit is hoe ik erin sta. tot de volgende.