Radio ,ohoh, Head

Het is alweer even geleden dat ik u heb onderhouden over muziek. Niet dat ik er niet mee bezig ben geweest maar muziek ligt lastig, qua rechten etc. Nu verneem ik dat een muzikant wil beginnen met het boycotten van Spotify. De muzikanten van Radiohead willen dat Spotify en anderen de opbrengst op een andere manier verdelen. Dat zou dan ten goede moeten komen aan nieuwe artiesten en nieuw talent zou daardoor meer mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen.
Reactie van Spotify liet niet op zich wachten natuurlijk; eerst waren er zorgen om de betaling, die is nu geregeld, nu zijn er zorgen om nieuwe artiesten.
Nu is te lezen dat de royalty voor de diensten van, en aan, Spotify en anderen geen al te hoge is maar dat is een kwestie van onderhandelen lijkt me. Blijkbaar is dat niet goed gebeurd want de dienst heeft dit jaar een half miljard Euro uitgekeerd en verwacht voor 2013 dat dit gaat oplopen tot een miljard. De royalty’s die Spotify als dienst uitkeert. Je vraagt je af hoeveel geld er eigenlijk omgaat bij zo’n bedrijf want er zijn meer van dit soort diensten, aanbieders zo u wil.

Nu even terug naar Radiohead want daaruit komen de klagers, namelijk de zanger en een producent. Yorke en Goodrich van de betreffende band en ik moest toch even nadenken over hun muziek. Wat voor muziek maakten ze ook alweer en welke nummers dan, ik moest het echt even opzoeken op Spotify. U krijgt een mooi nummer van de heren te horen via Youtube.
Geruststellend vond ik het bericht dat in de rest van de muziekindustrie ( wat een naam eigenlijk) voorlopig schouderophalend wordt gekeken naar de actie van de heren. In een tijd waarin alles in beweging is en diensten steeds meer onder betaalknoppen verdwijnen is het een rare als een dienst als Spotify, kost toch een tientje in de maand, nu weer kritiek krijgt. Van een duo die het al gemaakt hebben. Laten zij dan de onderhandelingen met Spotify voeren en er een betere deal uitslepen maar val de gebruikers er niet mee lastig, lijkt me zo. Wel leuke muziek.