Robben

Een heerlijk avondje voetbal is aanstaande, de finale van de Champignons League tussen Bayern München en Chelsea uit London. Bij Bayern speelt een zekere Arjan Robben.

Hij, Robben, als klein jongetje, moet ik een keer ontmoet hebben toen zijn zus met mijn neef trouwde. In onze familie toch nog wel een gebeurtenis want mijn neef “moest”zich eerst tot het katholieke geloof bekennen alvorens met Margaret te kunnen trouwen, ja zo ging dat nog in die dagen. Misschien nog wel, ik heb er eigenlijk geen idee van hoe zwaar dat ligt.
Nu zijn wij; de van Klinken’s, helemaal niets zoals mijn vader mij bijbracht. Wij proberen het nu, in deze werkelijkheid maar goed te doen. Niet als die (schijn)heiligen die meer of minder goed doen om een mooi plaatsje in de Hemel te verwerven (volgens mijn vader dan) Hoe er tegen geloof en de wereld werd aan gekeken speelde een bepalende rol in hoe wij onze rol in dat tijdvak beleefden. Hoe dat zit komt later nog wel eens terug.
Ik heb het nu over de jaren tachtig van de vorige eeuw, in Zuid-Oost Groningen/ Noord-Oost Drenthe, het land van mijn vader, en ik ontmoette dus Robben. Als klein mannetje op het huwelijk van zijn zus en van mijn neef. Hij heeft geen onuitwisbare indruk op me gemaakt. Aan die gebeurtenis heb ik geen moment welke me te binnen schiet en denk; o ja, dat was ‘m.

Het feest was in Hotel Café Restaurant Platen in Musselkanaal, bij de IJzeren Klap ofwel d’Iezer’n Klappe, het is dat u het weet.
Platen bestaat nog steeds en het was in die tijd een goeie gelegenheid voor een etentje en trouwerij. Niet centraal gelegen in Musselkanaal maar ach, wat wel? Het is geen groot geheim dat de dorpen in die regio gebouwd zijn langs de kanalen die gegraven werden voor de turfwinning. Een dorp is al snel een aantal kilometers lang, zo is Valthermond ongeveer 10 kilometer. Maar goed. het was dus op de d’Iezer’n Klappe, nu maar voor Arjan hopen dat de klank die dat heeft vanavond anders afloopt voor hem. Het huwelijk van zijn zus liep wel af, maar dat terzijde.
Net zoals ik geen herinneringen aan hem heb zal hij die ook niet aan mij hebben, het geeft niets, ik wens hem succes.