Rustig

Het plan was om het nog even kalm aan te doen, even niet te schrijven en de boel de boel te laten. Dan moet je niet, zoals ik vanavond, kijken naar een uitzending van het programma 1Vandaag waarin een tenenkrommende voorstelling van zaken wordt gegeven van de situatie in de Nederlandse economie in relatie tot de Europese en dan vooral de Duitse economie. Nu ben ik eigenlijk de laatste die ze aan het woord moeten laten over dit onderwerp maar zoveel onzin bij elkaar in een programma is meer dan ik hebben kan.

Twee gasten hebben ze, 1 gast die zijn woord doet via al eerder opgenomen materiaal en 1 in de studio, toevallig de economiejournalist van ‘s lands meest waardeloze krant die helaas nog veel teveel gelezen wordt. De eerste gast, hoogleraar economie, beweerde dat het land teveel bezuinigd en dat we te maken hebben met een balanseconomie, zoals hij het uitdrukt. De balansen van met name banken zijn leidend voor de beslissingen en resultaten waar we mee te maken hebben. Nu nog extra bezuinigen is funest want dat brengt de economie alleen nog maar verder in het slop, Rutte niet doen dus. Nou daar was meneer de journalist het niet mee eens, met dezelfde retoriek die we Balkenende al hoorden hanteren; niet doorschuiven naar volgende generaties. Dat er vooral ook dat er iets moest gebeuren op het gebied van gezondheidszorg, lonen en ontslagrecht, dat moest toch ook even echt gebeuren. Dat, en bezuinigen, was het traditionele ei van Columbus die de man naar voren wist te brengen. Tot slot, en de merkwaardigste, was dat de man de politiek begon te verwijten dat ze onvoldoende geacteerd had in de huizenmarkt, dat er niemand iets had durven doen aan de hypotheekrenteaftrek. Nu is de boot aan en doordat de ondervragende journalist hier niet een kritische vraag over durft te stellen is bij mij de boot aan.
Vervolgens wordt een filmpje getoond van Schröder uit Duitsland waarin hij het toenmalige sociale beleid verdedigt.

Dat wordt door de journalist even aangehaald als zeer juist gedrag ( van sociaal democraten, nota bene) en Samsom zou daaraan een voorbeeld moeten nemen. Dat Schröder daarna kon vertrekken, sterker; dat de sociaal democraten nooit meer op hun oude niveau zijn gekomen en dat zij daarvoor dhr. Schröder nog zeer aansprakelijk houden, het dus politieke zelfmoord is geweest, daarover natuurlijk geen woord. Het niveau wordt nog beduidend slechter; sinds tien jaar speelt al de problematiek van de politieke onzekerheid en de veelheid aan verkiezingen, kabinetten en ministers die geen goed hebben gedaan aan het vertrouwen van de Nederlander in de eigen economie. Daar wordt vervolgens geen analyse op los gelaten als; tien jaren populisme in Nederland hebben geen goed gedaan aan Nederland noch aan de Nederlandse economie. Er staan telkens weer andere populisten op omdat door onze leiders nog nooit een goed antwoord op is gevonden. Als het gaat over Nederland en haar consumentenvertrouwen waar dit programma conclusies trekt op een zelf benoemd forum waar een ieder zich kan aanmelden. Conclusie van mezelf; niet alleen de Nederlandse economie zit in het slop, 1Vandaag doet gezellig mee, wat een waardeloos, oppervlakkig programma is dit. Als er nog een bezuiniging gevonden moet worden; ik ken er nog wel één, Vandaag nog.