Schande

In de groepsfase van de Champions League zijn we pas en de lofuitingen over de Spaanse clubs zijn weer niet van de lucht. Gisteren deed Barcelona het weer fantastisch tegen Ajax volgens ene meneer Snoeks en de onovertroffen Jan Roelfs hemelt Real Madrid op die Liverpool kansloos laten.

Uit eerdere Blogs;

Nu heb ik al eens eerder laten weten dat wat mij betreft zowel Real Madrid als Barcelona per direct uit elke competitie genomen mogen worden. Volgens een artikel uit de Volkskrant uit 2012 hadden beide clubs op dat moment een schuld van elk 600 miljoen Euro. Nu heeft Real nog een speler gekocht van 100 miljoen en dus zal de schuld niet echt zijn terug gelopen.

Schande, schande, echt waar. Deze clubs; en als we toch bezig zijn Atletico er ook maar bij; 500 miljoen schuld. Weg ermee.

De commentator van dienst; weer die Jeroen Grueter, geen woord over deze clubs en hoe zij er financieel voorstaan. Nee, dat Bayern in dat zelfde jaar; 2012 een bescheiden winstje maakt van 11 miljoen euro blijft onvermeld.

Belangrijk dat geld? Ja, dat vind ik wel want deze clubs kopen talenten weg met geld wat ze niet hebben en nooit zullen hebben. Dat is de grote schande die erin zit. Een man als Bale voor 100 miljoen kopen omdat geen enkele andere club dat kan betalen; ook Real niet. Dat maakt de competitie vals en vervalst. Dat stoort me mateloos aan de manier waarop daar mee om gegaan wordt.

Er is een Spaans Staatsprogramma op gezet om de belastingschulden van de Spaanse clubs te verminderen in een periode van zes jaar; schuld 700 miljoen.

Totale schuld van de Spaanse clubs in dat jaar 3,53 Euro.

Voorlopig is dat het eind van dit verhaal, ik had u er al eens eerder gewezen maar nu stoor ik me weer mateloos zowel aan Real als club en aan Grueter die alles maar weer klakkeloos overneemt en geen enkel kritisch geluid laat horen. Dat geldt overigens ook voor de commentatoren in de studio, hersenloos, echt waar. Wat zijn er toch domme mensen op de wereld. Misschien allemaal weer erg onvervalst plat beschreven door mij en had ik wat nuances moeten aanbrengen maar ik doe het niet, ik blijf bij mijn driewerf schande.

Hoe prachtig en mooi ze ook mogen spelen; het blijft een grote schande dat deze clubs aan elke competitie dan ook mee mogen doen. De cijfers over de schulden lijken per expert te verschillen en vooral wat er wel en niet mee geteld wordt. De schuld van de clubs is misschien iets vermindert maar dat komt omdat de rekening van 750 miljoen Euro belastingschuld niet wordt meegeteld. Tel uit je winst.

Om eens een voorbeeld te noemen; AFC Ajax uit Amsterdam heeft over het vorige boekjaar een winst geboekt van 23,9 miljoen Euro. Zo’n club wordt dan afgezeken door meneer Snoeks omdat andere clubs onbehoorlijk diep in de schulden zitten en de door schulden bij elkaar gekochte elftallen niet kritisch worden benadert. Dat zou in Europa eens geregeld moeten worden. Clubs met dergelijke schulden door de EU in de ban; een nieuw soort van 3% regeling zeg maar.

Het commentaar van de NOS is wat mij betreft ook toe aan een 3% regeling want dit kritiekloze commentaar is bijna niet meer te verdragen;laten we daar ook eens iets aan doen.