Sint

Mijn eega sinds dertig jaar en ik zijn geen echte Sint fans. Nooit geweest ook. Behalve het snoepgoed deugt er eigenlijk ook weinig van die hele Sint. Noch het verhaal erachter; de Sint komt uit Spanje, noch de uitvoering waarin zijn Moorse knechten Zwarte Pieten zijn. Dat de Sint pas Sint werd toen ie allang was Hemelen, en de commercie Hem vond, pas toen werd de Sint interessant. De geschiedenis is eigenlijk zo dat de Sint, die natuurlijk oorspronkelijk uit Turkije kwam ( Joods Christelijke traditie uit Turkije?, jawel, jawel) sinaasappels en mandarijnen bracht voor arme kinderen die daardoor in de wintertijd van de broodnodige vitaminen werden voorzien. In andere landen om ons heen, ik weet in ieder geval België en Zwitserland, komt de Sint ( blijkbaar niet de Onze) op 6 december langs bij zieken en kleine kinderen om sinaasappels uit te delen. Dat het in Nederland inmiddels een cadeaufeest is geworden doet aan de oorspronkelijkheid van de gedachte niet af.
Dat onze Sint zich laat begeleiden door Mooren, bij ons Zwarte Pieten geheten, is zijn zaak niet meer. Deze figuren zijn de laatste jaren telkens meer ter discussie komen te staan. De meer kleurrijke Nederlanders storen zich vaak aan dit traditionele verschijnsel, die doordat hij nog geknecht wordt ook, Zwarte Piet, een bijna racistische bijklank heeft gekregen. Terecht of niet maar dit is wel het moment in het jaar waarop de discussies over de status van Zwarte Piet uitbreken.

©LinkeLink.nl

Persoonlijk zijn we, sinds de tijd in Zwitserland, meer fan geworden van de Kerstman. Die is natuurlijk ook supercommercieel, zie de USA maar ook Duitsland. Een mislukte Kerstverkoop zou voor menig USA of Duitse handelaar of warenhuis het faillissement betekenen. Hele industrietakken draaien op de feestdagen aan het eind van het jaar. Zoals de Sint wel verbonden is aan het geloof, hij is immers een Heilige, zo weinig is de Kerstman verbonden aan de geboorte van Jezus, die voor ons gemak op twee dagen geboren is, dat als kantlijnopmerking. Dat voor veel mensen de betekenis van de Kerk ( in welke vorm dan ook) betekent nog niet dat veel mensen graag willen geloven in de heiligheid van Jezus. Dat laatste bedoel ik overigens allemaal zonder spot. Uit eigen ervaring gezien hoe mensen kunnen hechten aan hun geloof in iets beters wat soms Allah heet, Jezus, Boeddha, Visnu, u verzint het maar. Dat je daar hoop uit kunt putten begrijp ik nog wel maar dat je ook geloof en hoop hebt dat er na je dood nog iets is waar het beter krijgt. Het is zo oud als de mensheid, dat geloof in Goden, God en andere entiteiten en ook de reden voor vele oorlogen geweest. Was de mensheid beter af geweest als er geen geloof was geweest? Het antwoord op die vraag bestaat niet.
Op de vraag of de Sint of de Kerstman bestaat zullen de meeste kinderen van een jaar of vijf met grote stelligheid antwoorden dat ie bestaat.Dat is een geruststellende gedachte, laten we de Sint en de Kerstman maar houden. Wie van beide, ach aan u de keus, als u er maar in gelooft.