Soep van Opoe

Benodigdheden; veel tijd en geduld en een grote soeppan ( ca 4 tot 5 liter), en daarnaast

een mooie schenkel, 500 gr gehakt, een ui, een prei, lavas, 300 gr verse worst, 300 gr soepgroente, 2 Groningse metworst ( met kruidnagel), vermicelli, penne ( de pasta), rijst.

Aan de lijst benodigdheden ziet u al dat het een aparte soep wordt, een maaltijdsoep. Het is in de basis een groentesoep maar u kunt alles toevoegen waarvan u na de eerste keer dit recept gemaakt te hebben denkt; dat zou ook lekker zijn. Het is een variatie op een soep die mijn opoe altijd heerlijk kon maken en die stamt uit de tijd van de petroleumstellen. Lekker lang sudderen en trekken, heerlijk.

Bereiding; de schenkel, met de ui, de prei en de de lavas lang laten trekken, zo mogelijk een dagje. Eraan denken nu en dan water bijgeven. Na een dag mogen alle ingredi├źnten eruit en dan voeg je toe; slordig gedraaide gehaktballetjes ( kleine en grote), de penne, de vermicelli, de penne. Dan de verse wordt in 1 stuk, de Groningse metworst snijdt in grove stukken ( niet te grof want het moet wel gegeten kunnen worden) en laat dit vervolgens nog een uur of wat ( 3,4,5 uur) lekker op een laag pitje staan. Een uur voordat u de soep gaat eten de soepgroente toevoegen, dat mag ook eerder maar dan is de groente veel zachter.