Zoveel als u lust sperciebonen kopen maar een pond is al mooi. Topjes eraf halen en eventuele draden verwijderen. Goed wassen en in een pan ruim water opzetten. Beetje zout toevoegen. Een stukje gerookt spek met zoveel mogelijk vlees, insnijden zoals je met en schenkel doet als je bouillon maakt. Eerst de bonen circa een half uur rustig laten koken, vervolgens voegt u het spek toe. Laat dit nog een half uur, tot een uur, zachtjes doorkoken. Afgieten en het spek eruit halen, in grotere blokjes snijden en de bonen met een klein klontje boter en wat nootmuskaat serveren. Het in grotere blokjes gesneden spek voegt u toe als bijlage. Voor de echte lekkerbekken; in plaats van gerookt spek neemt u een stuk Schwarzwälder Schinken, de verdere bereiding is hetzelfde. U moet er rekening mee houden dat deze gerookte spek van Duitse origine wel sterker smaakt en dus meer smaak achterlaat op de bonen dan de Nederlandse. Overigens kom ik ook op die manier aan het recept. Met dank nog aan Uschi uit het Schwarzwalder Wembach bei Schonau.