Terug

Vandaag zijn we met de oudste en haar echtgenoot, onze schoonzoon, en onze twee kleinzonen naar Lieren geweest. Lieren ligt bij Beekbergen en hoewel het station merkwaardig genoeg gewoon Beekbergen heet is hier de Lierense bevolking een kans ontnomen. Zet Lieren op de kaart is er op de een of andere manier nooit van gekomen. Berust dit op gemakzucht bij (de voorganger?) van de Nederlandse Spoorwegen die wellicht dachten, speculatie van mijn kant, aan een lijn, de Koningslijn twee gelijkende plaatsnamen. Zullen we dat nu wel doen, Lieren en Dieren zo vlak bij elkaar. Nogmaals, speculatie maar ik denk dat station Lieren daarom Beekbergen heet. Maar goed, we waren er dus vanochtend en een deeltje van de middag en het was een wonderlijk gebeuren. Allemaal mensen die erg van stoom, stoomtreinen, van miniatuurtreinen ( liefst op stoom) houden. Een wonderlijk publiek en daar liepen wij tussen te genieten van de kleinzonen die, zoals inmiddels bekend mag zijn, zeer van stoomtreinen houden. Een wonderlijk festival en zeer druk bezocht, het was er erg druk en ik denk dat de stichting die het organiseert, en dat goed deed, er een mooie stuiver aan overhoud.

Lang geleden,ik vermoed zo’n twintig, vijfentwintig jaar geleden, zijn mijn zwager, mijn vader en ik naar Hellevoetsluis getogen om daar ook een enorm groot stoomfestival te bekijken. Nu was het in die tijd nog een beetje een Keulse reis maar het was wel erg mooi. Nu in het klein zag ik het weer terug, de stoomtractor, de gewone stoommachine waarmee andere, vooral agrarische apparaten werden aangedreven. Pa was toen erg onder de indruk want hij had nog gewerkt met dat soort apparaten in de turfwinning, het kwam allemaal zo bij me op nadat het deze week alweer vier jaar geleden was dat hij is overleden. Op de terugweg hebben we nog gegeten bij de Chinese muur in Arnhem die toen nog een gewone Chinees was. Wat ik me er vooral van herinner is dat het vlees zeer heet gekruid was en er flink bier aan te pas moest komen om het af te blussen. Het meest is me toch bij gebleven hoe hij ervan genoten heeft, toen die dag wat, net als vandaag, toch best een mooie dag.

Kom ik vandaag thuis tot de ontdekking dat ik wel van alles op de foto heb gezet maar geen stoomtrein, een paar andere leuke stoomdingen dan maar.