The week after

In het geheel niet gewoon van mij maar nu moet ik er toch even over schrijven zoals ik de laatste blog ook al aan de verkiezingen in het grote land aan de andere kant van de plas besteedt. Nadat het langzaam maar zeker duidelijk werd dat Biden aan het winnen was en de poststemmen een overgroot deel van de achterstand aan het inhalen. Nu zaten we lekker achter een soepje op die zaterdagmiddag en zoals veel in die dagen hadden we afgestemd op CNN. Nu was er de hele tijd sprake van allerlei nieuws flitsen met betrekking tot de verkiezingen. Nu was het echter menens want de president-elect werd uitgeroepen door CNN, als eerste en wonderlijk genoeg, binnen drie uur waren bijna alle nieuwsstations overstag, inclusief het traditioneel zeer rechtse FOX. In de nacht waren we nog vol verwondering aan het kijken op het moment dat Trump een persmoment organiseert; en CNN zond het in zijn geheel uit. Later begrepen we dat veel nieuwszenders Trump hadden weg gedraaid. Een bijzonder feit maar meer nog meer dan dat hebben we in een deuk gelegen toen het moment aanbrak waarop Giuliani de persco hield in de gelegenheid Four Roses, een terreintje achter een tuiniersbedrijf in plaats van het zeer luxe hotel Four Roses. Een regiefoutje? Het blijft wel wonderlijk dat het ego van Trump zo groot is dat hij, en zijn gevolg, de nederlaag niet kan of wil toegeven.

Inmiddels zijn we anderhalve week na de verkiezingen en het lijkt er niet op dat Trump zo maar afstand gaat doen, alhoewel hij zich gisteren even vergiste met zijn verhaallijn en een eventule volgende regering mompelde. Inmiddels zijn ongeveer alle stemmen geteld en staat Biden op 306 kiesmannen, het kan hem niet meer ontgaan en alle rechtszaken zijn tot nu toe in meerderheid afgewezen op basis van het fiet dat er geen bewijs wordt geleverd van fraude. Moeilijk te verteren en even werd nog gedacht dat het mogelijk tot een soort van staatsgreep zou komen, helaas voor Trump gaat ook dat niet door. De baas van de generaals daar heeft laten weten dat het leger trouw zweert aan de grondwet, en niet aan een koning, president of wat dan ook. Weer een ideetje afgeschoten. Ondertussen moet Biden zijn weg zoeken in de opvolging van Trump die onverbiddelijk gaat komen. We kijken er met steeds meer vertrouwen naar.

Landelijk blijft het rommelen met de Covid 19 bestrijding ( in de USA overigens naar recordhoogte gestegen) en waar het kabinet het ene vind is er altijd een expert te vinden die het andere vind. De balanceer act tussen gezondheidszorg en economie duurt voort en lijkt zo veel langer te moeten duren dan gewenst. En als de deskundigen het niet eens zijn, het kabinet nog steeds niet bedacht heeft hoe het verder moet hebben we nog een gremium wat zich er af en toe mee bemoeien wil; de voorzitters van de veiligheidsregio’s vinden nu en dan ook nog wat. Het is een enorme knoop welke het kabinet maar niet weer door te hakken, op overtuigende wijze. Op deze manier zijn we zeker dat het blijft aanmodderen en we nog lang, zeker een jaar, met meer of minder stringente maatregelen geconfronteerd zullen worden. Dat is ook ongeveer wat Nederland bezig houd; Covid, de president van de USA en natuurlijk, met ingang van vanmiddag Sinterklaas, want die komt vandaag aan in Zwalk. Ja, Zwalk; dat lijkt te liggen tussen Zwolle en Zalk. Goed bedacht, een niet bestaande stad waar hij aankomt en de burgemeester die hem inhaalt is ook al niet helemaal echt en luistert in het dagelijkse leven naar de naam van Mathijs van Nieuwkerk, hartstikke leuk dus. Laat de NPO maar schuiven nu ze bij OP1 het duo Paul de Leeuw en Astrid Joosten hebben neer gezet op de vrijdagavond; fijn om naar te kijken.