Theo

Het maakte wel indruk op me gisteren. Na een gloedvol betoog eind augustus over de thuiskomst van Theo naar Vitesse, waar ik nog steeds achter sta, gisteren de domper. Nu Vitesse in wat ander vaarwater terecht dreigt te komen, na de aanhoudende geruchten over het vertrek van Bony, komt het spelen bijna op een tweede plan, zo lijkt het. Jammer dat het zo eenvoudig is om een elftal uit balans te krijgen door te suggereren dat een vertrek van Nederlands huidige topscorer aanstaande is.

Het in Arnhem altijd met enorme sportieve prestaties verwende publiek van Vitesse ( een zeer terechte kanttekening van Theo) kon het niet nalaten om bij de aanhoudende één – nul voorsprong al fluitconcerten te produceren. Niet toejuichen en blij zijn met de voorsprong maar uitgefloten worden door het eigen publiek. Dat bracht Theo zover van de kaart dat hij zelfs op het laatst de tegenstander helpt aan de gelijkmaker. Verdient of niet is hier even niet het punt maar Theo die al duidelijk tijdens de wedstrijd zijn ongenoegen over de opstelling van het publiek ( geen twaalfde man maar een wiel aan de wagen) laat blijken.

Hoe heeft Theo zich de terugkeer naar Arnhem voorgesteld en zijn deze supporters wel de echte? Hoe echt is Arnhem nog na de intocht van zoveel import aan de Zuidkant van de Rijnoever. De Rijnoever waar Theo groot geworden is, hoe zouden ze nu over hem praten in Broek? Het kleine, tussen Rijn en industrieterrein ingeklemde wijkje in Arnhem. Hoe zouden ze dat vinden, ik vermoed dat ze daar meer kritiek hebben op het publiek dan het optreden van Theo. Hij zou ook beter moeten weten, zodra er geld in het spel komt zoals bij een eventuele transfer van Bony komen er andere krachten vrij. Bij Ajax speelt dat wellicht nog iets minder maar in zijn tijd bij Twenthe heeft hij toch halve elftallen zien vertrekken en de ploeg direct in onbalans zien komen. Het kan geen onbekend fenomeen zijn dus waar wringt de schoen?

Bij de feiten denk ik; Vitesse heeft in haar langjarig bestaan nog nooit op die plek gestaan, nog nooit de mogelijkheid om een gooi naar het landskampioenschap te doen. Nu dat wel zo is is het een compleet tegenovergestelde reactie die er vanuit een deel van het publiek komt. Tuurlijk is Theetje al een paar keer landskampioen geweest met Twenthe en Ajax maar met Vitesse heeft voor hem een andere betekenis. Die zou ook voor het publiek een andere betekenis moeten hebben maar die laat dat niet merken. OM treurig van te worden en ik kan Theo alleen maar gelijk geven alleen hij, of all people bij Vitesse, zou de klasse moeten hebben om er een positieve wending aan te geven. Als je Theo iets kwalijk kunt nemen is het dat; te snel van de kook geraakt en daar heeft Vitesse dan een keer last van gehad. Twee punten verlies nu, einde droom landskampioenschap? Nou als ze slim zijn niet want de anderen zijn te wisselvallig en laten ook enorme steken vallen en dat past geheel in de stijl van het huidige seizoen. Onvoorspelbaar is het en dat is ook de kwalificatie voor Theo, onvoorspelbaar en bij tijden virtuoos.