Top 2000 (4)

Het op één na laatste deel van deze serie, dit jaar tenminste. Hoe het u vergaat weet ik niet, ik wordt er nostalgisch van, soms een incidentele sentimentele bui. Daarop is het succes van alle Top 2000 activiteiten ook gebaseerd. Onverdacht kunnen luisteren naar “Eenzame Kerst” van André Hazes, want, ja,het is de Top 2000, nietwaar. Dan kan het, leuk hè, dat het dan mag. Geef uiteraard alleen maar een voorbeeld want als ik een lijstje moet maken ( zou mogen maken) met nummers die echt niet kunnen ( maar ik dan wel weer naar luister), dan ben ik wel even bezig. Om maar eens te zeggen: Adele staat met vier nummers in de eerste dertig in de lijst van 2011, dat is mij teveel van het goede. De fanclub van een mooie zanger als Ede Staal ( veel te vroeg overleden zanger uit het Grunnegerlaand die meestal in het dialect zong) is niet in staat één nummer van hem in de Top 2000 te krijgen maar de club van Adele wel vier nummers in, nou ja u begrijpt mijn punt. Dat is nog een andere kwestie dan de kwaliteit, want wie gaat daarover. De grachtengordel? Anderen uit de platenindustrie? Ik weet er geen antwoord op behalve dat kwaliteit vooral te maken heeft met persoonlijke smaak. De eerste plast in de lijst van 2011 die ik tegen kom waarvan ik denk, nou nou, is op 155; de 3J’S met Ellen ten Damme. Het nummer heet “Wat is dromen” en buiten het feit dat ik niet in eerste oogopslag weet hoe het liedje gaat, lijkt het me ook geen combinatie. Ten Damme heb ik muzikaal nog nooit iets, in mijn herinnering verankerd stuk horen zingen. Het is de alleskunner ,aar een deel van haar talent gaat aan mij voorbij.
De volgende is Kyteman op plaats 160, het enige wat ik spontaan van deze zanger weet is dat hij, naar ik dacht, de ex echtgenoot van Anouk is/ was. Op die verdienste heeft hij het met een nummer wat ik niet ken tot plaats 160 geschopt, in de Top 2000 notabene terwijl op plaats 163 een nummer staat die in de bovenste 25 zou moeten staan. Het ongelofelijk vaak gecoverde nummer, maar origineel van de meester zelf, Hallelujah van en door Leonard Cohen. Na de Kyteman dus, wat moet je daar nu van zeggen.
Dan ben ik intussen een aantal, in mijn ogen, kwaliteitsartiesten gepasseerd, Jeff Buckley met hetzelfde nummer, Bob Dylan, U2, en zo verder.


( https://klinkertjes.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )


( https://klinkertjes.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )