Treiteren

Die wedstrijden kregen we eerst te zien en daarmee was na twee wedstrijden samenvatting de uitzending klaar. Wedstrijden over wel of geen deelname in Europa of wedstrijden die opnieuw play-off’s voor wedstrijden in Europa bezorgen hebben wat minder mijn aandacht. Het drama waarmee de eerste wedstrijden gepaard gingen zijn een parel op dit seizoen wat een armetierig seizoen was. De bovenlaag verschilde niet wezenlijk van de onderste regionen. Soms was niet eens meer duidelijk welke club tot welke klasse hoorde. Er is een geen grote topclub in Nederland en aan de onderkant was het dus op de laatste dag van de competitie nog een kwestie van puntjes die het verschil moesten maken.

De clubs; NEC en Roda JC moesten helaas niet tegen elkaar, dat was pas een drama geweest. Nee, NEC moest tegen Ajax dat zijn sportieve plicht nauwelijks vervulde en het uiteindelijk bij een gelijk spel liet waarmee NEC gered was. Dat werd in Deventer keihard ontvangen waar Roda JC tegen de Eagles moesten en de noodzakelijk overwinning haalde. De beelden van de fans van zowel NEC als Roda JC maakten indruk in deze huiskamer. Wat een passie en beleving bij hun club, dat kan ik me bijna niet voorstellen. Dat je een club van betaalde voetballers zo door dik en dun steunt en daarom moeten huilen, lachen en zingen.

Ongekende beelden van huilende mannen op het moment dat NEC gelijk maakt. In Deventer huilende mannen en vrouwen omdat duidelijk wordt dat Roda JC het volgende seizoen in de eerste divisie speelt.

Op de terugweg werden de supporters van Roda JC nog getrakteerd op flink treiter werk van hun voetbalvrienden van Fortuna Sittard en dat is er ook met passie en vuurwerk aan toe gegaan toen de bussen langs de kant van snelweg gestopt werden. Dat moeten ze natuurlijk niet doen maar het went ze vast aan het niveau wat daar blijkbaar heerst want de eerste divisie heet al langere tijd de Jupiler league; daar horen we toch bijna nooit meer van.

Het enige wat ik erover lees is dat sommige clubs in de Jupiler league een raar bestaan leiden. Clubs waar directies niet met raden van toezicht overweg kunnen. Dat ze dergelijke constructies nodig hebben om een club te kunnen besturen. Ongelofelijk is dat er voor een begroting van peanuts een raad van bestuur, een directie, management en een raad van toezicht nodig is. Dat zijn heel wat kopjes koffie die nergens goed voor zijn.

Terug naar de eenvoud is wat dit soort van clubs kan redden. Nee, ik denk hierbij helemaal niet aan de club van mijn geboortestad; Doetinchem. Ja, die opmerking is cynisch bedoelt.