Vogels en weer

Het weer houd ons steeds meer bezig want ondanks de aankondigingen van invallende of aanstaande dooi heeft dat bericht de vogels nog niet bereikt. Die beginnen steeds meer te lijden onder de doorzettende winter en het steeds schaarser wordende voer. Gevolg is dat er inmiddels vogels in de tuin verschijnen die er normaal niet komen. Zo waren vandaag een tweetal Kramsvogels in de tuin, wel vaker geweest maar de laatste winters niet meer. Mooie vogel overigens maar niet het punt, het punt is de weersverwachting die niet te volgen is.
Zelf ben ik zo’n rare die de weersverwachting veertien dagen in het vooruit volgt, zowel Nederlandse als Duitse meteorologen.
Het klopt bijna nooit, ook de aanhoudende winterse kou en het einde daarvan is allang voorspeld. De truc die zij uithalen is dat ze schuiven. Als de dooi nu over een week verwacht wordt is die morgen nog een week en overmorgen nog. Dat gaat zo door tot ze echt zeker weten dat de dooi invalt. Pas als ze de dooi twee dagen van tevoren voorspellen gaat het meestal wel goed. Dat is volgens mij, zo langzaam wijs geworden, ook de range van wat ze goed kunnen voorspellen. Niet meer en niet minder, alles wat over die twee dagen gaat, overheen lezen, niet op letten, dat gaat altijd anders.
De dooi wordt nu al een dag of vier voorspeld en mogelijk komt ie dit weekend, dat is nog drie dagen, niet geloven dus.