Wannée

Het zegt u waarschijnlijk of niets, of niets meer. Een kookboek waarvan het origineel is geschreven in 1910.
Kwam het tegen bij de zoveelste opruiming. Even snel wat lezende viel me op dat in het voorwoord bij de elfde druk er opmerkingen worden gemaakt over de het feit dat er gebrek is aan voedingsmiddelen. Dat ik zelf in het bezit ben van de twaalfde druk in welk voorwoord staat dat er niet veel veranderd is voor de jonge huisvrouw, fantastisch!!
Tenslotte viel me op dat ook in deze druk, zo van net na de Tweede Wereldoorlog al aan sluikreclame gedaan wordt.

Alhoewel ik niet zeker ben van de definitie van sluikreclame is het in ieder geval reclame. Dat is iets wat ik zelf niet verwacht had in dit, voor die tijd, dure boek. Heb er weleens uit gekookt, recepten uit dit boek maar de schijf van vijf hadden ze niet uitgevonden. Als u zin heeft lees dan de bijgevoegde recepten en andere foto’s.
Zelf heb ik het meest gekookt uit de Haagse school, daarin is al meer de voedingswaarde van gerechten een belangrijk onderdeel van het koken.
Het boek is bovendien moderner, in Wannée zul je geen adviezen tegenkomen over je moet omgaan met diepvriesproducten, die van de Haagse school daarentegen wel. In Wannée kom je daarentegen wel wat oude recepten tegen die ik zelf ook nog nooit gemaakt heb. Een mooi boek uit een andere tijd, mooie recepten ook.
Zie het recept voor de Bonenfilosoof en voor Jan in de zak, geweldig toch wat een recepten ze vroeger hadden. De benamingen voor de recepten waren van creatieve waarde zou ik bijna willen beweren, heel mooi. Ga het binnenkort maar eens maken, Bonenfilosoof.

Op een andere site, binnenkort in een ander theater, zal ik er wat meer werk van maken van recepten uit het heden, de moderne keuken maar ook voor deze vergeten recepten ga ik ruimte maken.