Weer, weer

Nergens zo goed over te ouwehoeren als het weer. Wat was het, wat is het en wat wordt het. Ook ongeveer in de die volgorde zodat; wat wordt het als het belangrijkste onderwerp blijft hangen. Nu ben ik zelf van het type; alle dagen is het mooi weer, alleen bij 25 graden en een beetje zon is het wel het mooiste. Dat gaat niet voor iedereen op, er zijn mensen die neerslachtig worden van lange regenval, donkere dagen, mist en noem maar op. Mijn stemming heeft zelden te lijden onder de weersomstandigheden. Behalve vandaag; vandaag de aankondiging dat het 30 graden wordt, erger nog; het hele weekend boven de 30 graden. Dat is voor mij een beetje veel van het goede. Warm is prima maar heet, nee.
Daar heb ik dan niet van terug en weet nu al; het weekend wordt lastig om door te komen, met zoveel hitte.
Het ernstige is altijd; als de hitte éénmaal in huis is doorgedrongen blijft ie hangen. Weet u nog wanneer het echt warm was deze zomer? Het zijn maar een paar dagen geweest maar wij profiteren er nu nog van. In dit huis kan je tot diep in de herfst de kachel uit laten staan. Ja ja; de centrale verwarming dus.
Er is dus een zonnige kant te ontdekken aan de warmte in huis maar ook is het weleens behelpen. Dat is overigens ook het fijne van de winter; als het koud is trek je er wat bij aan. Dit weekend; met dertig+ graden houd het een keer op met wat je nog aan kleding kunt uittrekken.
Een airco bezitten we niet, tenminste niet in huis. De auto heeft er wel één. Op een snikhete dag, in Duitsland 2009, hebben we juist de auto gepakt zodat we de dag redelijk konden doorkomen. Hetgeen ook goed lukte, wij een redelijke temperatuur, de airco heeft hard moeten werken die dag.

Het is dan in een jaar tijd ook een verschil van dag en nacht, de winter hierop volgend, temperaturen van -15 en een berg sneeuw.
We kunnen goed ouwehoeren over het weer, zegt u het maar; Unox rookworst of een koude Grolsch?