Ingrediënten:
1 zakje gedroogde gist of 1 blokje verse gist van 18 gr, 35 gr suiker, ± 3 dl melk of water, 500 gr bloem, 10 gr zout, 40 gr boter of olie ( half zakje smaakverbeteraar)
Bereiding:
Meng het gist met de lauwe melk of water en laat even 10 minuten rusten.
Doe de bloem in een kom met het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed goed door (voeg voor een minder snel droog wordend brood ook de zachte boter toe). Kneed net zolang tot het deeg soepel is en nog iets plakt. Leg het deeg in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats tot ongeveer de dubbele omvang rijzen, dit duurt meestal 45 tot 60 minuten
Het broodblik of het bakblik verzorgen, hetzij met speciaal papier of met bakvet. Kneed het deeg nog een minuut voorzichtig door. Druk het deeg plat tot een rechthoek even lang als de broodvorm en rol het op. Leg het deeg met de naad naar beneden in de vorm. Laat het afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C, gasoven stand 5) en bak het witbrood in 25-30 minuten gaar en bruin. Als u van een mooi glimmend witbrood houd, na het baken met water licht benevelen. Als u van een knapperig brood houdt bakt u de eerste twintig minuten zoals eerder gemeld en de laatste vijf tot tien minuten op 240°C ( hetelucht 225°C, gasoven 6